Berg spaargeld ongekend groot

0

Nederlandse huishoudens hadden eind 2020 samen ruim 487 miljard euro op hun betaal- en spaarrekeningen uitstaan. Daarmee stalden ze vorig jaar in vergelijking met 2019 bijna 42 miljard euro meer bij de Nederlandse banken, volgens nieuwe cijfers van DNB is dat een verdubbeling.

Het grootste deel van dit geld (21 miljard euro) stalden de huishoudens op hun vrij opneembare spaarrekeningen, terwijl het saldo op hun betaalrekeningen steeg met 20 miljard euro. Vergeleken met voorgaande jaren is de toename van de spaar- en betaaltegoeden bij banken exceptioneel hoog, zegt de toezichthouder. In 2019 bedroeg de toename nog 21 miljard euro, de jaren daarvoor namen de tegoeden nog minder hard toe.

Liquide spaarvormen

De voornaamste redenen voor deze uitzonderlijke stijging zijn de contactbeperkende maatregelen en de toegenomen economische onzekerheid tijdens de coronacrisis. De (gedeeltelijke) lockdowns en economische onzekerheid zorgden voor een forse daling van de consumptie. “De spaarquote, die de verhouding tussen de besparingen en het beschikbare inkomen weergeeft, komt volgens de meest recente ramingen uit op 11,1% in 2020. Ter vergelijking, in 2019 was deze nog 3,1%. Bij het onderbrengen van deze besparingen lijken de huishoudens wel een voorkeur te hebben voor liquide spaarvormen, aangezien het overgrote deel van de besparingen terecht kwam op betaalrekeningen en vrij opneembare spaarrekeningen”, aldus DNB.

Ontsparing bleef uit

De traditionele toename in mei vanwege de uitbetaling van het vakantiegeld, was vorig jaar extra sterk. Verder viel op dat de netto inleg in alle maanden – met uitzondering van december – positief was. Dit is volgens DNB uitzonderlijk, want normaliter wordt in vrijwel de volledige tweede helft van het jaar ontspaard vanwege vakanties, de feestdagen en extra aflossingen op de hypotheek. Naast al deze gemiddelde waarden is er is natuurlijk ook een groep huishoudens die door dezelfde contactbeperkende maatregelen flink hebben moeten interen op hun vermogen.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.