Beperkte stijging huurprijzen vrije sector

0

De gemiddelde huurprijs per vierkante meter voor woonhuizen is in het tweede kwartaal 2020 uitgekomen op 9,62 euro (+1,4%) en voor appartementen op 13,88 euro (+2,5%). In de gebieden met de grootste krapte, de hoog stedelijke gebieden, lijkt er nu wel een prijsplafond te ontstaan.

Dit blijkt uit de kwartaalcijfers ‘transactiedata huurwoningen vrije sector’ van VGM NL en NVM. Volgens NVM-voorzitter Onno Hoes is er nog steeds veel vraag naar huurwoningen, onder andere vanuit de koopsector waar veel krapte is. Het aantal verhuurtransacties lag in het tweede kwartaal van 2020 13,5% hoger dan een jaar eerder. Deze stijging van aantal transacties is volgens de rapportage te verklaren door de oplevering van nieuwbouwcomplexen, een groter aanbod huurwoningen vanuit de Airbnb en minder vraag van expats en internationale studenten. In totaal werden 8.800 ‘kale’ huurtransacties geregistreerd en ruim 2.000 huurtransacties van gestoffeerde en gemeubileerde woningen.

Huurprijsplafond

De regionale prijsverschillen zijn groot. Hoewel een gemiddeld verhuurd appartement in Amsterdam nog altijd een prijs kent van iets meer dan 1.500 euro, lijkt hier volgens Hoes een huurprijsplafond wel bereikt. “In de G4-steden is er al sprake van een licht dalende trend. Voor gestoffeerde en gemeubileerde woningen is de huurprijs gedaald, vanwege een afnemende vraag vanuit expats en internationale studenten en een toename van het aanbod doordat woningen niet meer via Airbnb verhuurd worden.”

De gemiddelde huurprijs per vierkante meter voor gestoffeerde woningen daalde met 1,2% af en die van gemeubileerde woningen met 4,4%. De huurprijs voor gestoffeerde woningen ligt nu op 16,36 euro per vierkante meter. In het gemeubileerde segment is de huurprijs 19,39 euro per vierkante meter.

Zeer gematigd huurprijsbeleid

VGM NL-voorzitter Eric Verwey merkt op dat de huurprijzen – op basis van een groot aantal transacties in de vrije sector ‘kale’ huur –opnieuw minder hard zijn gestegen dan in de afgelopen perioden, gemiddeld met 1,5%. “Een bevestiging van het beeld dat (institutionele) beleggers met hun lange termijn beleggingsdoelstellingen, ook zonder extra regulering, een zeer gematigd huurprijsbeleid voeren. Wel zien we dat de vierkante meterprijs iets harder stijgt dan de ‘gewone’ huurprijs wat erop duidt dat er gemiddeld kleinere woningen worden verhuurd.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.