Beperkt aanbod duwt verkopen verder terug

0

Het aantal verkopen van bestaande koopwoningen daalt dit jaar naar verwachting tot zo’n 180.000 huizen, gevolgd door een verdere daling naar circa 170.000 in 2024. Dat komt onder meer door de voorziene nieuwbouwdip, schrijven economen van RaboResearch.

De rest van dit jaar blijven de prijzen van bestaande koophuizen min of meer stabiel, en vallen gemiddeld 3,5% lager uit dan in 2022, verwachten de economen. Voor 2024 gaan ze nu uit van een kleine stijging, van gemiddeld 2,4%.

Econoom Nic Vrieselaar van RaboResearch: “Eerder dit jaar gingen we ervan uit dat de prijzen pas tegen het eind van het jaar zouden stabiliseren. Maar de nominale inkomens van Nederlanders zijn iets sterker toegenomen dan voorzien, terwijl hypotheekrentes amper verder zijn gestegen. Na de heel snelle rentestijging in 2022, waardoor potentiële huizenkopers plots minder hypotheek kregen, neemt het bedrag dat kopers kunnen lenen nu dus juist weer snel toe. Bij een gebrek aan aanbod werkt die oplopende leenruimte al gauw door in de huizenprijzen.”

Beperkt aanbod

Voor heel 2023 verwacht RaboResearch dat er zo’n 180.000 bestaande koophuizen van eigenaar wisselen, gevolgd door 170.000 verkopen in 2024. Dat zijn er meer dan in de juniraming, toen ze nog uitgingen van 165.000 transacties in elk van beide jaren. Vrieselaar: “Ook in het aantal verkopen is te zien dat de koopwoningmarkt iets sneller stabiliseert dan we hadden voorzien. Toch blijft het aantal verkopen dit jaar ver achter bij 2022, toen ruim 193.000 bestaande koopwoningen zijn verkocht.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.