Benodigd eigen geld starters in drie jaar tijd vrijwel verdubbeld

0

Alleenstaande starters met een modaal inkomen hebben in 2022 gemiddeld een bruto jaarsalaris (38.000 euro) nodig voor de aankoop van een eerste woning. Dit bedrag is eigen geld en staat dus los van het maximale hypotheekbedrag. In drie jaar tijd is het bedrag dat je mee moet nemen om een huis van 60m2 te kunnen kopen vrijwel verdubbeld. In Amsterdam moet iemand die modaal verdient ruim 253.000 euro zelf inleggen en in stad Utrecht is dat ruim 145.000 euro.

Dit blijkt uit de Eigengeldkaart van Independer. De vergelijkingssite deed een onderzoek op basis van data van woonplatform Jumba. Daaruit blijkt dat een starter in 2019 nog in 250 gemeenten kans op een woning van 60m2 had, nu is dat nog maar in 160 gemeenten. Marga Lankreijer hypotheekexpert van Independer: “In de provincie Utrecht is er geen enkele gemeente meer waar je als alleenstaande starter met minder dan 38.000 euro eigen geld terecht kunt. Uit onze enquête blijkt dat acht van de tien starters twijfelt ooit nog een woning te kunnen kopen. Een alleenstaande starter met een modaal inkomen moet voor een woning van 60m2 veel eigen geld meenemen. Dat gaat gemiddeld om 38.251 euro. Meer dus dan een bruto modaal jaarsalaris. In de grote steden moet je nog veel meer eigen geld inbrengen. Dit bedrag is nog extra bovenop de maximale hypotheek die je kunt krijgen. Het gaat dan bijvoorbeeld om spaargeld of een schenking. Ook het forse overbieden op een woning, dat nu gebruikelijk is, kan vaak niet in het hypotheekbedrag worden opgenomen. Dat moet dus met eigen geld gebeuren. Vreemd genoeg moet je nu in je tienerjaren al gaan sparen voor je eigen huis later.”

Eigen vermogen

“Drie jaar geleden moesten alleenwonende starters gemiddeld nog ‘maar’ 22.000 euro eigen vermogen meenemen. Inmiddels is dat dus opgelopen tot gemiddeld ruim 38.000. Bijna een verdubbeling dus. Het gaat dan om mensen met een modaal inkomen die hun hele jaarsalaris, bruto, op de plank hebben moeten liggen. Dat moet je maar hebben”, zegt Lankreijer. “Maar het kan nog extremer. In 16 gemeenten kon je voor het eigen geld dat je nu moet inbrengen in 1995 nog een gemiddelde woning kopen. In Amsterdam is dit verschil het grootst. Voor het eigen geld dat je nu in Amsterdam moet meenemen, kon je daar in 1995 nog zelfs 2,5 woning kopen.”

Jongeren zien het somber in

Lankreijer: “Wij lieten onafhankelijk onderzoeksbureau Q&A onderzoek doen onder starters. 78% van de respondenten (jongeren tot en met 35 jaar zonder koophuis) twijfelt of ze door de stijgende huizenprijzen ooit nog een huis kunnen kopen. Dit aandeel was drie jaar geleden nog 53%. De twijfels om ooit nog een geschikte woning te vinden zijn dus enorm gestegen bij deze doelgroep.”

Woningnood overstijgt de Randstad

Wil je als alleenstaande starter een woonoppervlak van 80m2, dan blijven er nog maar 42 van de 352 gemeenten over waar de starter een redelijke kans heeft om een woning te vinden met 20.000 euro op zak. Het is dus niet alleen in de Randstad moeilijk voor starters om een woning te vinden. “Het kopen van een woning lijkt steeds meer weggelegd voor de happy few. Dit probleem begon in de grote steden in de Randstad, maar verspreidt zich nu over bijna het hele land”, zegt Sander van der Aa van Jumba.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.