Beleidsdekkingsgraad blijft dalen

0

Sinds de introductie op 1 januari 2015 is de beleidsdekkingsgraad van de pensioenfondsen constant gedaald. Gemiddeld zakte de graadmeter met ruim 6% en gezien de stand van de nominale dekkingsgraad zal deze daling bij de meeste pensioenfondsen nog wel even aanhouden.

Dat concludeert The Pension Rating Agency (TPRA) in de ‘TPRA-monitor dekkingsgraden 2015-IV. “Gemiddeld was de nominale dekkingsgraad in 2015 2,5 procentpunt lager dan de beleidsdekkingsgraad. Deze schets op dit moment een te rooskleurig beeld. Indexaties blijven uit en de kans op kortingen is groter dan op basis van de hoogte van de beleidsdekkingsgraad aan het eind van 2015 verwacht mocht worden”, aldus de onderzoekers.

Steeds zeldzamer

De publicatie van de nominale dekkingsgraden wordt helaas steeds zeldzamer, zegt TPRA. “Eind 2014 publiceerden gemiddeld nog 180 pensioenfondsen maandelijks over hun actuele situatie. Over de januari 2016 zijn dat er tot op heden slechts 115.”

TPRA concludeerde al eerder dat de nominale dekkingsgraad niet mag ontbreken bij het beoordelen van de actuele situatie van een pensioenfonds. “De beleidsdekkingsgraad is een voortschrijdend gemiddelde en wijkt daardoor per definitie af van de huidige situatie en moet om die reden niet gebruikt worden als indicator van de actuele reserves. De nominale dekkingsgraad geeft daarentegen exact ‘de stand van het moment weer.”

 

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.