Beleggingspanden naar koopstarters

0

Het nieuwe Kadaster Kwartaalbericht woningmarkt laat een lichte toename zien van verkopen door kleine particuliere investeerders. Van deze woningen werd 60% door koopstarters gekocht. In totaal kochten koopstarters in het eerste kwartaal van dit jaar 2% meer woningen (16.730) dan een jaar eerder.

Doorstromers kochten in het eerste kwartaal juist 14% minder woningen (23.570). “In deze onzekere woningmarkt wachten doorstromers zonder urgente verhuiswens af en willen eerst verkopen, voordat ze iets anders kopen. Dit staat in groot contrast tot de oververhitte woningmarkt van begin 2022, waar eerst gekocht en dan verkocht werd met volop overbieden.”

Het aantal woningen dat bereikbaar is voor mensen met een 1,5 keer modaal inkomen is voor het eerst in jaren niet gedaald. In het eerste kwartaal van 2023 is 19% van de woningen bereikbaar voor deze groep.

Koopstarters

Van alle verkochte appartementen ging 52% naar een koopstarter. Voor het eerst sinds 2014 is dit aandeel groter dan 50%. Bij de andere woningtypen is de stijging minder sterk (maximaal 2,2%), bij vrijstaande woningen is er sprake van een daling. Koopstarters kochten wel minder energiezuinige woningen dan doorstromers. 37% van de woningen had een energielabel A of B, bij doorstromers was dat 46%.

Door de gestegen hypotheekrente is de betaalcapaciteit van koopstarters sterk afgenomen. Dat heeft weer geresulteerd in een stevige prijsdaling in met name de vier grote steden. In die vier grote steden Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht ging maar liefs 58% van de verkochte woningen naar een koopstarter. Een jaar eerder was dat nog 50%. In de 44 grootste gemeenten was het afgelopen kwartaal bij 49,1% van de woningtransacties de koopstarter de kopende partij. In de rest van Nederland was het aandeel van de koopstarter met 35,7% beduidend lager.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.