‘Beleggersvertrouwen daalt licht’

0

Na de stijgende lijn van de afgelopen maanden is de ING BeleggersBarometer deze maand met een punt gedaald naar 127. Volgens de onderzoekers vraagt deze stand om enige nuance. “Het onderzoek van de BeleggersBarometer werd gehouden voordat het coronavirus echt effect kreeg op beurskoersen.”

ING: “In die periode verwachtten beleggers dat de economische situatie in Nederland en de eigen financiële situatie in de komende maanden gelijk zou blijven. Over de resultaten van de eigen beleggingsportefeuille in de afgelopen drie tot zes maanden is men tot het corona-effect op de beurs nog steeds positief, ruim twee derde van de beleggers zag zijn portefeuille groeien. In de wetenschap dat het coronavirus de gemoederen op de beurs bezighoudt, verwachten we een negatief effect op de beursontwikkelingen in de komende maand.”

Invloed van coronavirus

Bob Homan (foto), hoofd ING Investment Office: “Tijdens het onderzoek voor deze BeleggersBarometer hield het coronavirus de Nederlandse beleggers nog niet bezig. Waarde het virus in delen van China al in het rond, in Nederland werd dat door beurzen en beleggers genegeerd, wat zich vertaalde in slechts een gering effect. Kijkend naar de stand van de beurs in deze week is men daar heel anders tegenaan gaan kijken en zijn beurzen flink gecorrigeerd. Ik verwacht dan ook dat dat effect zal hebben op het beleggersvertrouwen en de stand van de barometer volgende maand.”

Amazon en de VVD

De komst van Amazon naar Nederland heeft een duidelijk effect op de verwachtingen van de beleggers. Was het eerst ASML waar de beleggers het hoogste rendement van verwachtten binnen de voorgelegde technologie aandelen, nu denken veruit de meeste beleggers dat dit Amazon zal zijn. De VVD blijft de populairste partij onder beleggers (15%), al is dit minder dan een half jaar geleden (22%). Forum voor Democratie staat nog steeds op de tweede plaats (12%). Beleggers waarderen het sociaaleconomisch beleid van het huidige kabinet met een krappe voldoende (5,7).

Belastingregel

Homan: “65% van de beleggers is op de hoogte van de voorgenomen aanpassing voor box 3 in 2022. Bijna drie kwart van hen is niet tevreden over de verwachte belastingmaatregel die alle type beleggingen op dezelfde manier belast. Vooral omdat beleggers in hun beslissingen niet beperkt willen worden door belastingmaatregelen. Als de maatregel doorgezet wordt, verwacht één op de vijf beleggers zijn vermogen gedeeltelijk of geheel over te zetten van beleggen naar sparen. De meerderheid (80%) denkt niet het beleggingsgedrag aan te passen.”

Verschuivingen

“Uit het onderzoek blijkt dat één op de tien beleggers het vermogen van obligaties naar aandelen zal overbrengen. Ik verwacht dat de verschuivingen in werkelijkheid groter zal worden. Beleggen in veilige obligaties, die maar iets meer rente geven dan een spaarrekening, wordt door de zwaardere belastingdruk oninteressant”, aldus Homan. “Twee derde van de beleggers verwacht dat de bank/broker actie onderneemt bij het ingaan van deze veranderingen, met name in de vorm van informatie of advies.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.