Beleggers vrezen gevolgen Brexit

0

Beleggers zien de aankomende Brexit als de grootste bedreiging voor hun beleggingen gevolgd door de handelsoorlog tussen China en de Verenigde Staten. Dit blijkt uit een peiling voor de ING BeleggersBarometer onder particuliere Nederlandse beleggers.

Er waren bij de meting aan het begin van deze maand geen grote veranderingen in de ontwikkelingen die beleggers constateerden in de economische situatie in Nederland, in de eigen financiële situatie of in de eigen beleggingsportefeuille. Ook verwachten beleggers geen veranderingen voor de komende maanden. Het positieve sentiment tempert wel iets. Dit verklaart de lichte daling van de BeleggersBarometer-index van 137 vorige maand naar 132 punten in oktober.

Invloed Brexit

Beleggers die meededen aan dit onderzoek zien de aankomende Brexit als de grootste bedreiging voor hun beleggingen, gevolgd door de handelsoorlog tussen China en de Verenigde Staten. Bob Homan, hoofd ING Investment Office: “Sowieso zijn er op dit moment veel onzekerheden, denk bijvoorbeeld aan de situatie rondom Italië, die negatief van invloed zijn op de beurskoersen. Toch passen veel beleggers daar hun strategie niet op aan. Een kwart van de beleggers is wel defensiever gaan beleggen of is dit van plan te doen. De grote meerderheid (77%) weet niet welke aandelen voor- of nadelen zullen ondervinden van de Brexit.”

Moeilijk inschatten

Als beleggers toch een uitspraak doen, verwacht men dat vooral de aandelen Unilever en Shell nadelen zullen ondervinden. Opvallend is dat deze twee ook het vaakst genoemd worden als aandelen die juist zullen profiteren van de Brexit, zegt Homan. “Dat geeft wel aan dat het bijzonder moeilijk is om in te schatten wat de gevolgen van een Brexit zullen zijn, aangezien de Brexit zelf nog in veel gedaantes kan worden vormgegeven.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.