‘Beleggers niet in paniek door Brexit’

0

De Brexit ging ook bij ING uiteraard niet ongemerkt voorbij. Op vrijdag 24 juni werden in totaal vier maal zo veel orders ingelegd als op een gemiddelde beursdag. “De verwachte paniek lijkt echter nog niet te zijn uitgebroken”, aldus Bob Homan, Hoofd van het ING Investment Office.

Het aantal koopopdrachten was uiteindelijk in de meerderheid op 24 juni, nadat ’s ochtends de verkopers nog ruim de overhand hadden.

Homan: “Op dergelijke gebeurtenissen als een Brexit is het sowieso lastig voorbereiden als particuliere belegger. Ik denk dat dit heeft laten zien dat elke dip voor de een weer een koopkans voor de ander is. Uiteindelijk was het aantal kopers en verkopers redelijk snel weer in balans.”

Alibaba populairste tech-aandeel

ING gaat in de maandelijkse BeleggersBarometer in op het risicoprofiel van de ondervraagde beleggers. De meeste beleggers beleggen zelf en hebben een neutraal risicoprofiel. Er is een lichte toename in het aandeel beleggers dat het risicoprofiel omschrijft als zeer defensief. Eén op de vijf beleggers heeft het afgelopen halfjaar meer geld ingelegd dan daarvoor, al is dit vergelijkbaar met vorige metingen. Sinds vorig jaar is het aandeel beleggers dat maandelijks een beleggingsaankoop doet gestegen naar bijna een kwart. Net zoals voorgaande maanden worden er vaker aankopen gedaan dan verkopen.

Van de beleggers die een voorspelling wagen over de voorgelegde technologie aandelen, denkt een kwart dat Alibaba het meeste rendement op zal leveren. In februari verwachtte men nog bij Google het hoogste rendement. “Naast de hogere waardering voor Alibaba zie je dat Apple een stuk minder vaak als populairste tech-aandeel wordt genoemd vergeleken met een jaar geleden. Het ziet er naar uit dat beleggers vertrouwen hebben in digitaliserend China,” aldus Homan.

Acht op de tien beleggers zijn niet van plan van broker/beleggingsbank te wisselen. Een enkeling is onlangs overgestapt, met als voornaamste reden de hoge kosten bij de vorige broker/beleggingsbank. Beleggers die niet wisselen van broker vinden overstappen vaak teveel gedoe. Ruim een kwart vergelijkt nooit aanbieders met elkaar, en voor eenzelfde aandeel is de laatste vergelijking al meer dan een jaar geleden.

Clinton favoriet

Beleggers werd ook gevraagd naar hun verwachtingen omtrent de aankomende Amerikaanse verkiezingen. Zeven op de tien beleggers verwachten én hopen dat Hillary Clinton de nieuwe president wordt van de Verenigde Staten. De meeste beleggers denken dat haar presidentschap relatief weinig invloed zal hebben op de wereldeconomie of de aandelenbeurzen. Een kwart verwacht dat haar presidentschap juist een positief effect zal hebben op de aandelenbeurzen.

Mocht echter Donald Trump president worden, dan verwacht driekwart van de beleggers een negatief effect op de wereldeconomie. En twee derde denkt dat zijn presidentschap bovendien een negatieve invloed zal hebben op aandelenbeurzen. Maar wie er in Amerika ook president zal worden, de Nederlandse beleggers zijn niet massaal van plan de eigen beleggingsportefeuille daarop aan te passen. Eén op de zeven beleggers gaat defensiever beleggen. Bob Homan: “Ik denk dat beleggers daar gelijk in hebben. Op dit soort zwart-wit-gebeurtenissen kun je als belegger vaak maar zeer beperkt voorbereiden.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.