Beleggers in vastgoedmarkt terughoudend

0

In het vierde kwartaal van 2022 is er voor 4,2 miljard euro in commercieel vastgoed belegd in Nederland. Dit is een afname van 40% ten opzichte van hetzelfde kwartaal in 2021. De activiteiten op de woningbeleggingsmarkt viel met een daling van 10% in het investeringsvolume fors terug in 2022.

Dat en meer blijkt uit cijfers van CBRE Nederland. Volgens dit vastgoedadviesbureau is sinds het laatste kwartaal van 2014, het einde van de kredietcrisis, het beleggingsvolume in de vastgoedmarkt niet meer zo laag geweest. “Over heel 2022 nam het investeringsvolume met bijna 5% af ten opzichte van 2021 en kwam uit op 16,4 miljard euro. Voor komend jaar verwacht CBRE uit te komen op een investeringsvolume van 13,7 miljard euro, een daling van ruim 16,2% ten opzichte van 2022.”

De woningmarkt had volgens CBRE niet alleen te kampen met een hogere financieringsrente, ook het voornemen voor huurprijsregulering heeft de dynamiek op de markt na de zomer aanzienlijk veranderd. “De impact daarvan komt tot uiting in het beleggingsvolume ten opzichte van het langjarig gemiddelde dat 46% lager uitvalt. Ook de beleggingsmarkt voor kantoren viel in sterke mate terug (-12%). Dit is echter volledig veroorzaakt door de hogere financieringsrente, waardoor de prijzen op de kantorenmarkt na de zomer sterk zijn gedaald en verschillende transacties geen doorgang vonden. De prijzen van commercieel vastgoed zijn het afgelopen jaar met 5% tot 30% gedaald. Die sterkste prijsdaling vindt plaats bij kantoren, logistiek en – zij het in mindere mate – woningen.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.