Beleggers hebben meer vertrouwen

0

Het vertrouwen van beleggers in het beleggingsklimaat neemt nog steeds toe. De ING BeleggersBarometer heeft deze maand een score van 124 bereikt. Daarmee is het vertrouwen nu echt uit het dal van februari (110), maar nog zeker niet op het niveau van ruim een jaar geleden (148 in april 2015).

De situatie is voor veel beleggers in mei wederom stabiel. Dit betekent dat – net als vorige maand – de helft van de beleggers de economische situatie in Nederland zag verbeteren, maar dat dit slechts voor een derde een positief effect had op de eigen beleggingsportefeuille.

Vakantiegeld vaker naar vakantie

Beleggers verwachten bij een eventuele Brexit een heftige reactie op de financiële markten. Ruim twee derde verwacht een terugval van de koersen, een zesde vreest zelfs voor een langdurige terugval. Acht op de tien beleggers ontvangen deze maand vakantiegeld. Bijna de helft van hen is voornemens dit ook daadwerkelijk aan vakantie te besteden en dat is meer dan vorig jaar mei (37%).

De verwachtingen voor de komende maanden zijn onveranderd ten opzichte van april en kenmerken zich volgens de beleggers door een verbetering, zowel voor de Nederlandse economie als voor de waarde van de eigen beleggingen. Beleggers zijn positief in de voorspellingen voor de AEX. De helft van de beleggers verwacht dat deze zal blijven stijgen, al is het niet veel. Voor augustus voorspellen ze een stand van 435 waarmee ze heel dicht bij de stand zitten ten tijde van het onderzoek.

Type beleggers

35 jaar is de leeftijd waarop de meeste beleggers beginnen met beleggen. Zes op de tien van hen beleggen zelf, een derde doet dit in beheer. Er is een licht stijgende lijn zichtbaar in het aandeel beleggers dat hun risicoprofiel beschrijft als neutraal. Veruit de meeste beleggers nemen evenveel risico als twee maanden geleden. De meeste beleggers, acht op de tien, beleggen voor de langere termijn, al hebben zij hier niet allemaal een concreet doel mee. Een kwart belegt om toekomstig inkomen aan te vullen.

Een groeiende groep belegt om eerder te kunnen stoppen met werken. Binnen de voorgelegde AEX aandelen verwacht één op de tien beleggers dat Heineken de komende drie maanden het meeste rendement op zal gaan leveren. De VVD blijft de populairste partij onder beleggers. De PVV zakt wederom maar behoudt de tweede plaats. GroenLinks stijgt en komt daarmee in de top 5. Beleggers blijven van mening dat de overheid onvoldoende doet om economische groei in Nederland te creëren.

Brexit

Bijna één derde van de beleggers denkt dat Groot-Brittannië tijdens het referendum in juni voor een Brexit zal kiezen. Homan: “De polls laten echter de laatste week ook een beweging die kant op zien, de meerderheid zou in de EU willen blijven, maar het zal tot het laatste moment spannend blijven.” Als Groot-Brittannië inderdaad uit de Europese Unie stapt, denkt een meerderheid dat dit negatieve gevolgen zal hebben voor de Nederlandse economie. Op de financiële markten zal de reactie op een Brexit nog heftiger zijn volgens de beleggers: ruim twee derde verwacht een terugval van de koersen, één zesde vreest zelfs voor een langdurige terugval.

Een ruime meerderheid (61%) van de beleggers denkt hierop de eigen beleggingsstrategie niet aan te passen. Eén op de zeven beleggers zal dit wel doen, een kwart heeft hier nog niet over nagedacht.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Eddy Schekman

Eddy Schekman woont en werkt vanuit China en houdt zich vooral bezig met duiding van het financiële nieuws voor ondernemende beleggers. Naast redactielid van The Asset is Schekman ook hoofdredacteur van beleggersplatfom Cash.