Belegger viert positief zomervakantie

0

De Nederlandse belegger is optimistisch over de eigen beleggingsportefeuille. Ook voor de komende maanden verwachten zij dat de waarde hiervan verder toeneemt, net als de AEX-index. Beleggers verwachten dat de AEX in september zal uitkomen op 528 punten.

Het beleggersvertrouwen blijft onverminderd hoog, zo blijkt uit het laatste onderzoek van de ING Beleggersbarometer (videopresentatie). Deze maand staat de stand op 141 punten, een minimaal verschil ten opzichte van mei (144). Beleggers constateren opnieuw dat de Nederlandse economie aantrekt en verwachten ook dat deze positieve trend de komende drie maanden doorzet.

Bob Homan, hoofd ING Investment Office: “In dit onderzoek zien we al een paar maanden dat de meeste beleggers verwachten dat de stand van de AEX over 3 maanden lager uitkomt, dan de stand op dat moment is. Dat strookt niet met het optimisme dat beleggers tonen, al verwacht een kwart van de beleggers toch een hogere stand van de AEX in september, namelijk 580.”

Aandelen

Ondanks het optimisme blijven beleggers voorzichtig en risicovolle sectoren en obligaties worden gemeden. Beleggers verwachten het meeste van de technologie aandelen ASML en Alibaba. 16% verwacht het meeste rendement van ASML en 12% verwacht dat van de aandelen van Alibaba.

De hogere olieprijs is er waarschijnlijk de oorzaak van dat Shell het aandeel is geworden waar beleggers de komende maanden het meeste van verwachten. Shell lost hiermee ASML af als populairste aandeel.

Trouw aan broker

Uit dit onderzoek blijkt tevens dat beleggers niet snel van broker switchen. 79% heeft dit recentelijk niet overwogen en is het ook niet van plan. Als de drie belangrijkste redenen om niet te switchen geven zij aan: het gedoe dat hierbij komt kijken, de kosten en het feit dat beleggers bij hun huidige belegger goed advies krijgen.

Beleggersbarometer

Sinds november 2002 peilt ING het beleggersvertrouwen onder particuliere Nederlandse beleggers met de BeleggersBarometer. Dit instrument bepaalt met 11 vragen de index voor het beleggersvertrouwen. De aspecten van de index zijn: de economische situatie in Nederland, de financiële situatie van het huishouden, de waarde van de beleggingsportefeuille en de AEX. Onderzoeksbureau Blauw bevraagt maandelijks online een nieuwe groep van 400 Nederlandse particuliere beleggers.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.