Belegger stalt vermogen in beleggingsfondsen

0

Steeds meer beleggers schatten in dat ze de komende tijd geld overhouden om mee te kunnen beleggen. Dit geld verwachten ze met name in beleggingsfondsen te stoppen, blijkt uit de ING BeleggersBarometer. Twee derde van de beleggers denkt dat de AEX de komende tijd verder zal doorstijgen.

In augustus staat de vertrouwensindex op 145, 4 punten hoger dan in juli. Beleggers kijken positief naar de ontwikkeling van de Nederlandse economie en de waarde van hun eigen beleggingsportefeuille.

In de afgelopen 1,5 jaar zijn er steeds meer beleggers die verwachten dat zij in de komende drie maanden geld overhouden om mee te kunnen beleggen. Vorig jaar april verwachtte 37% van de beleggers geld over te houden, nu is dat 53%. Simon Wiersma, beleggingsspecialist van het ING Investment Office: “Vorig jaar waren mensen waarschijnlijk nog onzekerder over wat de coronacrisis voor hen zou betekenen. Nu is duidelijk dat beleggers in het algemeen in ieder geval meer hebben overgehouden. Het sterke optimisme onder beleggers na de sterke koersstijgingen verrast me dan ook niet.” Het grootste deel van deze beleggers zou ervoor kiezen om dit geld in beleggingsfondsen te stoppen (55%), naast individuele aandelen (32%) en andere beleggingsvormen (13%).

Lichte daling behaald rendement

Het rendement dat behaald is over de laatste vier maanden is gemiddeld 9,2%. Dit is minder dan het in april behaalde rendement: toen was het gemiddeld 12,7%. “Dit is in lijn met de ontwikkeling van de Amsterdamse aandelenbeurs en wereldwijde beurzen. Het tempo van de koersstijgingen begint af te nemen,” aldus Wiersma. Ook zijn er nu minder beleggers die een rendement van 15% of hoger konden bijschrijven (11% t.o.v. 18% in april). Het aantal beleggers dat verlies leed blijft met 4% laag.

Meer beleggen in vastgoed

De opbouw van de portefeuille is vrijwel gelijk gebleven ten opzichte van de voorgaande metingen. Alleen het aandeel van de portefeuille dat belegd wordt in vastgoed is iets toegenomen van 5% naar 8%. Nu de huizenprijzen naar recordhoogte gestegen zijn, zien twee op de tien beleggers wel beleggingskansen in het kopen van vastgoed. De helft zou echter toch in andere sectoren beleggen. Als men vastgoed zou kopen, dan zou een derde daadwerkelijk ‘de stenen’ kopen; een kwart zou het bij beleggen in vastgoedfondsen houden. Als men in vastgoedfondsen zou gaan beleggen, dan denkt men vooral aan woningen (54%).

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.