Beleggende huishoudens behalen in eerste kwartaal 2024 11,3 miljard winst

0

Nederlandse beleggers hebben een goed eerste kwartaal achter de rug: in de eerste drie maanden van 2024 steeg de waarde van de gezamenlijke beleggingen met 13,1 miljard euro.

Dat blijkt uit nieuwe cijfers van DNB. Huishoudens boekten een rendement van 11,3 miljard euro door gestegen beurskoersen en deden daarbovenop nog voor 1,8 miljard aan netto aankopen. De totale waarde van beleggingen van Nederlandse huishoudens steeg daardoor tot 180,1 miljard euro (+7,8%). De stijging met 13,1 miljard is de grootste kwartaaltoename sinds eind 2020, toen de beurzen sterk opveerden tijdens de coronapandemie.

Hoge rendementen beleggingsfondsen

Het grootste deel van de beleggingen van Nederlandse huishoudens zit in participaties van beleggingsfondsen. Nederlandse huishoudens behaalden hierop een rendement van 6,3 miljard euro in het eerste kwartaal van 2024. Tegelijkertijd kochten huishoudens netto voor 0,8 miljard aan participaties van beleggingsfondsen bij, terwijl in het laatste kwartaal van 2023 juist grote verkopen van participaties plaatsvonden (2,4 miljard). Door het rendement en de aankopen nam de omvang van participaties in beleggingsfondsen met 7,1 miljard (+6,8%) toe tot 111,8 miljard euro.

Directe beleggingen aandelen naderen piek

Daarnaast behaalden huishoudens op hun directe posities in beursgenoteerde aandelen een rendement van 4,7 miljard euro en deden zij voor 0,3 miljard netto aankopen. De waarde van het aandelenbezit nam daardoor met 5,0 miljard toe (+8,8%) en bedroeg 61,7 miljard euro aan het eind van het eerste kwartaal van 2024. Daarmee tikt het houderschap van beursgenoteerde aandelen nagenoeg het recordniveau van eind 2021 aan.

Omvang beleggingen huishoudens in perspectief

DNB: “Het totale effectenbezit van Nederlandse huishoudens bestaat uit beursgenoteerde aandelen, beleggingsfondsen en schuldpapier voor in totaal 180,1 miljard euro in het eerste kwartaal van 2024. Ter vergelijking: Nederlandse huishoudens hebben veel meer spaargeld op spaarrekeningen bij Nederlandse banken (467,8 miljard euro) dan beleggingen. Ook staat er nog 113,0 miljard euro op betaalrekeningen bij Nederlandse banken. Huishoudens hebben daarnaast nog omvangrijke vermogens bij pensioenfondsen en verzekeraars, in eigen ondernemingen en in de huizenmarkt, die buiten het directe effectenbezit vallen. Volgens cijfers van het CBS telt Nederland 8,3 miljoen particuliere huishoudens, waarvan volgens onderzoek van de AFM ongeveer een kwart huishoudens beleggen (1,9 miljoen).

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.