‘Belangstelling voor beleggen sterk afgenomen’

0

Het dalende consumentenvertrouwen zorgt ervoor dat er minder nieuwe beleggingsrekeningen worden geopend. Dat meldt vergelijkingssite beleggingsrekeningen.nl op basis van eigen data. In de afgelopen twee maanden er in Nederland 30% minder beleggingsrekeningen geopend dan normaal.

Volgens directeur Dirk Folkerts ligt dit aan het gedaalde consumentenvertrouwen. “Dat het consumentenvertrouwen nu zo laag ligt, komt door factoren zoals de hoge inflatie en de oorlog in Oekraïne. Geld dat je nu belegt, is morgen minderwaard. Je moet dus heel veel rendement maken om de inflatie te verslaan, zeg maar.”

Geld nodig

“Doordat het leven duurder wordt, hebben mensen hun geld nu nodig om te tanken, hun energiefactuur te betalen of in de supermarkt”, zegt Folkerts. “Het geld is letterlijk nodig voor onze basisbehoeften. Dat we in een erg onzekere periode zitten, weerhoudt mensen er ook van te beleggen. De ene crisis is dus de andere niet. Aan het begin van de coronacrisis ontstond er een ware run op beleggingsrekeningen. Normaal gezien is een crisis een goed moment om te beleggen. Je zit in een dal en het kan alleen maar beter worden. Op dit moment lijkt de situatie eerder uitzichtloos, terwijl men dacht dat de coronacrisis niet zo lang zou duren. Omdat men nu vermoedt dat deze crisis lang aan zal slepen, durven mensen niet zo snel in te stappen. Een kort probleem of een korte crisis heeft doorgaans een gunstig effect op beleggingen, een lang probleem of lange crisis heeft doorgaans een negatief effect op beleggingen.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.