Belangrijkste hypotheekvoorwaarden 2020

0

De Hypotheekshop heeft de belangrijkste hypotheekvoorwaarden én de grootste verschuivingen van het afgelopen jaar in kaart gebracht. Net als in 2019, was vorig jaar de hoogte van een overbruggingsfinanciering op een nog niet verkochte woning de belangrijkste hypotheekvoorwaarde.

Op basis van cijfers van De Hypotheekshop staat ‘lenen voor een consumptief bestedingsdoel in box 3’ op de tweede plaats. Dit is al jaren één van de belangrijkste voorwaarden en vorig jaar tevens één van de grootste stijgers op basis van cijfers van De Hypotheekshop. Voorwaarden nummer drie en vier zijn respectievelijk de duur van de geldigheid van een offerte en het percentage dat boetevrij mag worden afgelost.

Op één verandering na komt de nieuwe top vijf bijna in zijn geheel overeen met die van 2019. De vraag of geldverstrekkers een overlijdensrisicodekking (ORV) verplichtstellen, verdween uit de top vijf. Die plaats werd ingenomen door de vraag of aanbieders een WOZ-waardeverklaring (of een modelwaardetaxatie) accepteren in plaats van een duurder rapport vervaardigd door een taxateur. Door de toename van oversluitingen heeft deze voorwaarde de afgelopen jaren aan belang gewonnen.

Grootste stijger in 2020

De grootste stijger in het lijstje belangrijkste hypotheekvoorwaarden is de dagrente, ook wel passeerrente. Dat heeft volgens De Hypotheekshop alles te maken met de dalende hypotheekrente in het eerste, derde en vierde kwartaal. Bij dagrente wordt gekeken naar de rentestand op de dag waarop de hypotheekakte passeert (of de duur van de offerte wordt verlengd). Is op dat moment de rente die voor vergelijkbare leningen wordt betaald lager dan de rente in de offerte, dan geldt die lagere rente. Anders geldt de offerterente.

Bron: De Hypotheekshop

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.