Behoefte aan Kosten Koper krediet

0

De Hypotheekshop denkt dat een speciaal Kosten Koper krediet, net als eerder een krediet voor restschulden, bijdraagt aan een verantwoorde verstrekking. Bij de Hypotheekshop zien ze dat bepaalde groepen mensen vanwege deze kosten vaker moeten afhaken.

De bijkomende kosten als taxatie en overdrachtsbelasting bedragen ongeveer 5 tot 6%. Omdat sinds 2013 jaarlijks de hoogte van de maximale hypotheek ten opzichte van de woningwaarde met 1% per jaar wordt teruggeschroefd, moet de huizenkoper steeds meer eigen geld meebrengen bij de aankoop. In 2018 bedraagt de maximale hypotheek 100% van de woningwaarde, en zullen alle bijkomende kosten uit eigen middelen gefinancierd moeten worden.

“Verschillende aanbieders willen hier een productoplossing voor bieden maar worstelen met de regelgeving. Wij onderzoeken de mogelijkheid van een speciaal Kosten Koper krediet. Daarbij is het niet meer nodig om een consumptief krediet na passeren om te moeten zetten naar een lager tarief.”

2016 wordt een mooi piekjaar

Voor de tweede helft van 2016 verwacht De Hypotheekshop dat de stroom nieuwe hypotheekaanvragen constant en op een hoger niveau dan in 2015 zal blijven. “We voorzien een groei voor het hele jaar 2016 van ongeveer 25% ten opzichte van 2015. Hiermee zal 2016 cijfermatig het beste jaar voor de koopwoningmarkt zijn sinds jaren.”

Deze groei wordt deels veroorzaakt door een toenemende aandacht voor rentemiddeling. Daarnaast lijkt volgens de hypotheekketen een verhoging van de rente op korte termijn niet voor de hand te liggen waardoor het sentiment onverminderd positief zal blijven.

Nieuwe hypotheekverstrekkers

Naast de reeds aangekondigde introductie van Tulp Hypotheken en Jungo in het najaar, zal het aantal nieuwe aanbieders in 2016 richting de tien gaan. Volgens De Hypotheekshop wordt nog deze maand een nieuwe geldverstrekker gepresenteerd en zoekt een reeds actieve marktpartij samenwerking met het intermediair.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.