Beheerd vermogen vermogensbeheerders boven 100 biljoen dollar

0

Het beheerd vermogen van de 500 grootste vermogensbeheerders wereldwijd is in 2019 voor het eerst door de grens van 100 biljoen dollar gebroken. Het totaal kwam volgens recent onderzoek van het Thinking Ahead Institute van Willis Towers Watson uit op 104,5 biljoen. Dit betekent een stijging van 14,8% ten opzichte van vorig jaar (91,5 biljoen) en een verdrievoudiging ten opzichte van de 35,2 biljoen dollar in 2000.

Het onderzoek, dat werd uitgevoerd in samenwerking met Pensions & Investments, een toonaangevend Amerikaans platform voor de beleggingsindustrie, bevestigt toenemende concentratie onder de twintig grootste managers. De grootste is BlackRock, gevolgd door de eveneens Amerikaanse beheerders Vanguard Group en State Street Global. Deze top 20 heeft zijn marktaandeel vergroot naar 43%. In het jaar 2000 was hun marktaandeel 38% en in 1995 nog maar 29%. Het onderzoek toont ook dat in de laatste tien jaar maar liefst 232 asset managers uit de lijst zijn verdwenen.

Consolidatie

Roger Urwin, mede-oprichter van het Thinking Ahead Institute: “De vermogensbeheerindustrie is altijd in beweging geweest, maar het tempo van veranderingen neemt toe. De consolidatie onder vermogensbeheerders is hier een goed voorbeeld van. Daarnaast veranderen, onder invloed van de snelle technologische ontwikkelingen, de vorm van de mandaten naar producten die minder zwaar op het governance budget drukken. Dit heeft geleid tot de groei van passieve en indexvolgende op factorgebaseerde strategieën en oplossingen. Private markten hebben eveneens in het laatste decennium hun significante groeitrend doorgezet. Dit laatste onder invloed van de zoektocht naar hogere rendementen met hoger risico.”

ETF’s

Volgens het onderzoek is het passieve beheer gestegen van $4.9 biljoen in 2015 naar $7.9 biljoen in 2019. Urwin: “De meeste asset management processen – waaronder het beheer, de uitvoering en besluitvorming – moeten zich ook doorontwikkelen. Dit wordt vooral gedreven door vermogensbeheerders die de voordelen van uitbesteding zoeken, het toegenomen gebruik van de Total Portfolio Approach bij het nastreven van absolute rendementen en het gebruik van indexvolgende ETF’s waardoor beleggers nu actief voor een index kunnen kiezen.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.