Bedrijven gaan gebukt onder cybercrimeschade

0

Het aantal cyberaanvallen op Nederlandse bedrijven en overheidsinstellingen is in het afgelopen jaar fors gestegen, blijkt uit internationaal onderzoek van Hiscox. Ook de gemiddelde schade per incident is omhoog geschoten: van gemiddeld € 184.000 naar € 300.000.

Ruim tweederde van de instanties kreeg in het afgelopen jaar te maken met cyberaanvallen. Vorig jaar was dat nog de helft. In het Hiscox Cyber Readiness Report 2019 zijn meer dan 500 Nederlandse organisaties meegenomen. Cloud & supply chain Uitval van de cloud veroorzaakt in Nederland de meeste schade. Dat is aanzienlijk meer dan het internationale gemiddelde, dat op 22% ligt. In totaal zijn er 5.400 bedrijven en instellingen in zeven verschillende landen meegewogen.

Daarnaast ervaart 70% van de Nederlandse ondernemingen schade als gevolg van cyberaanvallen bij bedrijven in de supply chain. Ook dat is hoger dan het gemiddelde, dat op 65% ligt. Nog eens 19% van de Nederlandse instellingen werd geconfronteerd met een DDoS-aanval (distributeddenial-of-service), tegen 15% internationaal.

Preventie

Hiscox noemt het opvallend dat het merendeel van de ondervraagde ondernemingen te weinig voorzorgsmaatregelen neemt. “Ondanks de strengere regelgeving scoort slechts 10% een ruime voldoende en zit 16% qua preventie in de middenmoot”, zegt Yasin Chalabi, manager Cyber & Data Risks van Hiscox Nederland. “Maar liefst 74% is nog altijd onvoldoende voorbereid op cyberincidenten. Het begint met een menselijke firewall. Maak medewerkers bewust, train ze in cyberveiligheid en houd regelmatig ‘phishing-tests’. Zorg er natuurlijk ook voor dat je systemen up-to-date zijn en gebruik de meest actuele anti-virussoftware.”

Het is één van de redenen waarom Hiscox in 2018 de CyberClear Academy heeft gelanceerd. Dit online platform helpt verzekerden om hun cyberrisico’s te beperken en te beheersen. De CyberClear Academy is toegankelijk voor relaties die een Cyber & Data Risks bij Hiscox hebben afgesloten.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.