Bedrijven ervaren verslechtering betaalgedrag

0

In Nederland denkt slechts 14% van de bedrijven dat de nieuwe crisis hen hard zal raken. Toch blijken veel bedrijven zich zorgen te maken over de financiële gezondheid van hun klanten. Rekeningen worden nu al later betaald dan voorheen.

Dit blijk uit het European Payment Report 2020 dat na de uitbraak van corona is uitgevoerd door Intrum onder zo’n 500 bedrijven. In andere Europese landen maakt het bedrijfsleven zich duidelijk meer zorgen over de toekomst. Gemiddeld ziet ongeveer 38% van de Europese bedrijven de toekomst met gefronste wenkbrauwen tegemoet. Met name het Spaanse bedrijfsleven ziet het somber in. Ruim de helft (54%) van de ondervraagde Spaanse ondernemingen denkt dat de recessie een zeer negatieve impact zal hebben.

Zorgen over betalingstermijnen

Een kwart van de Nederlandse organisaties verwacht dat het risico op late betalingen groter zal worden in de komende 12 maanden. Met name de industrie (42%) en energiesector (33%) voorzien uitdagingen als het gaat om tijdige betaling van afnemers. Opvallend is dat de horeca zich over betalingen weinig zorgen maakt (10%).

MKB hard geraakt

Uitgestelde betalingstermijnen zijn vooral voor kleine ondernemingen een probleem. Uit het onderzoek blijkt dat 33% van deze ondernemingen een langere betalingstermijn heeft moeten accepteren dan comfortabel is. In 14% van de gevallen wordt deze langere betalingstermijn ook nog eens door een multinational gevraagd.

Oplossingen voor recessie

Nederlandse bedrijven zien vooral kostenbesparingen (36%) en geen nieuw personeel aannemen (26%) als middelen om de recessie te bestrijden. Een kwart van de bedrijven zegt minder mensen in dienst te nemen. Er is ook positief nieuws, 26% gaat juist investeren in sales om de crisis te lijf te gaan.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.