Banktransacties opvragen in Ockto

0

DNB heeft Ockto een PSD2 vergunning verleend, waardoor het nu als betaaldienstverlener wordt aangemerkt. Hiermee wordt het voor consumenten mogelijk om via Ockto informatie uit hun banktransacties op een veilige manier te delen met organisaties.

Consumenten kunnen met Ockto al persoonsgegevens delen vanuit overheidsbronnen zoals het UWV, Mijn Pensioenoverzicht en de Basisregistratie Personen. Door hier nu informatie uit banktransacties aan toe te voegen wordt het voor consumenten makkelijker en veiliger om ook deze gevoelige persoonsgegevens te delen met onder meer banken, verzekeraars en pensioenfondsen.

Alleen delen wat nodig is

Paul Janssen, product director van Ockto, vindt het belangrijk om te benadrukken dat alleen de noodzakelijke informatie via Ockto mag worden opgevraagd. “Nu stuurt een consument, vaak gewoon via email, zijn volledige banktransactieoverzicht door aan een bank of gemeente. Hierin is veel informatie opgenomen die de consument misschien helemaal niet wil delen en die ook voor de bank of gemeente helemaal niet relevant is. Via Ockto kan een consument alleen maar die informatie uit banktransacties delen, die ook echt relevant zijn bij de beoordeling. Dus bijvoorbeeld wél informatie over betaalde huur en andere vaste lasten, maar niet over buitenlandse reizen en bezochte restaurants.”

Wanneer zijn banktransacties nodig?

Consumenten wordt nu met enige regelmaat gevraagd om een overzicht op te sturen van hun banktransacties van de afgelopen maand of drie maanden. Bijvoorbeeld bij het aanvragen van een lening, het kopen van een auto via private lease, of het aanvragen van minimaregelingen bij een gemeente is informatie uit banktransacties nodig om te kunnen beoordelen of de consument in aanmerking komt voor de lening of regeling. Informatie uit banktransacties is aanvullend op de informatie die nu al via Ockto kan worden aangeleverd, bijvoorbeeld over de identiteit, hypotheek en het inkomen van de consument.

Nieuwe mogelijkheden

Het toevoegen van banktransactie informatie aan Ockto geeft ook veel nieuwe mogelijkheden en aanleiding tot verdere innovaties en digitalisering binnen de financiële sector. Robert Harreman, directeur van Ockto: “Financieel adviseurs kunnen hiermee hun cliënten bijvoorbeeld uitstekend inzicht geven in mogelijke besparingen op vaste lasten en hun daar verder over adviseren. Ook maakt een goed inzicht in de maandelijkse inkomsten en uitgaven van een huishouden het mogelijk om veel beter inzicht te geven in de toekomstige financiële situatie dan op dit moment gebeurt.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.