Banktransacties aanleveren via Ockto

0

Na de toekenning van de PSD2-vergunning door DNB afgelopen zomer is er bij Ockto veel werk verzet. Het resultaat hiervan is dat klanten van Ockto consumenten nu ook kunnen vragen om de benodigde informatie uit banktransacties via het dataplatform aan te leveren.

Door deze uitbreiding van de Ockto dataset zijn acceptatieprocessen voor financiële diensten nog verder te digitaliseren. De informatie uit banktransacties wordt gecategoriseerd naar soort inkomsten en uitgaven. Denk daarbij aan de maandelijkse vaste lasten en inkomsten voor een huishouden zoals betaalde huur, kinderopvang, eventuele alimentatie, etc. Dat maakt het mogelijk voor een consument om niet alle banktransacties te delen, maar alleen de informatie die noodzakelijk is voor het verlenen van de betreffende dienst.

Ook toezichthouders bewegen inmiddels mee met de trend om processen te digitaliseren met behulp van brondata. Per 1 april wordt bijvoorbeeld de VFN-leennorm aangepast waarbij het gebruik van brondata wordt toegestaan voor de kredietwaardigheidstoetsing.

Voor meer sectoren interessant

Volgens Auke Dirkmaat, salesmanager Ockto, is deze uitbreiding van de dataset ook een belangrijke ontwikkeling voor onder andere aanbieders van consumptief krediet en de private lease sector. “Maar denk ook aan overheidsinstanties. Zij kunnen met behulp van Ockto de dienstverlening digitaliseren waardoor burgers veel persoonlijke gegevens niet meer los aan hoeven te leveren. Bijvoorbeeld bij schuldhulpverlening en het toekennen van regelingen en subsidies.”

Inmiddels lopen er verschillende klanttrajecten waarbij informatie uit banktransacties gebruikt worden. Bijvoorbeeld voor bijzonder beheer in de hypotheeksector. Gert Vasse, Account Director Ockto: “Partijen beginnen logischerwijs met deze functionaliteit bij afdelingen waar een consument al banktransactie informatie moet aanleveren. Voor zowel de consument als de casemanager kunnen hiermee veiliger en efficiënter banktransacties opgehaald, gecategoriseerd en geïnterpreteerd worden.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.