(Bank)spaarhypotheek uit de gratie

0

Bij verhuizen of oversluiten wordt de (bank-) spaarhypotheek steeds vaker beëindigd. Uit een analyse van Van Bruggen Adviesgroep blijkt dat in de afgelopen vier jaar het aantal afgesloten (bank-) spaarhypotheken van doorstromers snel is afgenomen.

Volgens de analyse zou nog slechts 1% van de recente doorstromers nu nog deze ooit populaire (bank-) spaarhypotheek bezitten. Naast het feit dat er sinds 2013 geen nieuwe hypotheken meer gesloten kunnen worden, zorgt ook de lage stand van de hypotheekrente ervoor dat de (bank-) spaarhypotheek uit de gratie raakt bij de mensen die voor die tijd deze hypotheekvorm hebben afgesloten. Door de lage hypotheekrente is het voordeel ten opzichte van de annuïteitenhypotheek nu een stuk minder. “Daarnaast is het DNA van het hypotheekproduct vooral interessant wanneer er sprake is van een hoog percentage van hypotheekrenteaftrek. De afgelopen jaren is dit alleen maar minder geworden door overheidsmaatregelen”, zegt Michiel Meijer, directeur bij Van Bruggen Adviesgroep.

Senioren investeren de spaarpot

Van Bruggen constateert dat vooral vijftig- en zestigplussers het product bij oversluiten of verhuizen afstoten en niet meer meenemen. Meijer: “Naarmate mensen ouder worden, hoe minder de (bank-) spaarhypotheek nog voorkomt. Bij 60-plussers wordt de (bank-)spaarhypotheek al bijna helemaal niet meer meegenomen. De belangrijkste reden is dat zij ervoor kiezen om het opgebouwde spaarkapitaal te gebruiken voor het aflossen van een deel van de hypotheek en de kleine resterende hypotheek aflossingsvrij voort te zetten, waardoor de maandlasten heel laag uitvallen. “

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.