Bankrekening duurder en uitgekleed

0

Bankieren is bij veel banken het afgelopen jaar opnieuw duurder geworden. Dat blijkt uit de jaarlijkse prijspeiling van de Consumentenbond. Bij Regiobank stegen de kosten met gemiddeld 13% het hardst. Toch betekent dat volgens het onderzoek niet dat klanten per se slecht uit zijn bij deze bank.

Voor wie weinig reist en gehecht is aan papieren afschriften blijkt Regiobank vaak een voordelige keus. De bank rekent namelijk als één van de weinige geen kosten voor tweewekelijkse papieren afschriften en overschrijvingskaarten. ABN AMRO volgt dit voorbeeld sinds 1 april 2020, maar alleen voor klanten die zijn geboren voor 1 januari 1945. ING stopte juist per 1 maart van dit jaar met het gratis verstrekken van papieren afschriften voor klanten geboren voor 1 januari 1941, waardoor de kosten van de betaalrekening voor deze groep toenemen. De Consumentenbond noemt de kostenstijging van 8% bij ING dan ook ‘fors’.

Pinnen in buitenland

Het betaalpakket van Regiobank is sinds november vorig jaar 9% duurder geworden. Daarnaast verhoogde de bank de kosten voor geld pinnen buiten eurolanden van 2,25 naar 4 euro. Het tarief voor betalen met de bankpas buiten eurolanden ging van 0,15 naar 0,30 euro per keer. Deze prijsstijging geldt overigens ook voor ASN Bank en SNS, die net als Regiobank onderdeel van de Volksbank zijn. “Deze banken rekenen overigens alleen een vast bedrag per betaling en geen koersopslag. Dat doen de meeste andere banken wel. Een vast bedrag is vaak goedkoper en een stuk transparanter dan een koersopslag”, lezen we in het onderzoek.

Onderzoek

De Consumentenbond berekende de kosten van betaalrekeningen op basis van 7 klantprofielen met een verschillend aantal betaalpassen en creditcards. Er werd ook gekeken naar het aantal geldopnames en pinbetalingen in het buitenland en of de rekeninghouder papieren afschriften ontvangt. Deze kosten komen vaak nog bovenop het basistarief en bepalen volgens het onderzoek voor een groot deel of een bank duur of voordelig is voor een klant.

Groen en duur

Duurzaam bankieren wordt binnenkort flink duurder, blijkt uit het onderzoek. Triodos Bank verhoogt met ingang van 1 juli de prijs van de betaalrekening met 43% naar 60 euro per jaar. Voor een gezamenlijke rekening betalen consumenten dan 96 euro, een stijging van 14% ten opzichte van het huidige tarief. Online bank Bunq introduceert een nieuw ‘supergroen’ betaalpakket SuperGreen Premium. Consumentenbond: “Daar hoort ook een ‘superhoge’ prijs bij: 203,88 euro per jaar. Bunq plant in ruil daarvoor dan wel een boom voor elke 100 euro die de klant uitgeeft.”

Goedkoopst

Het ING OranjePakket mét korting of Knab Plus behoren het vaakst tot de goedkoopste opties. Voorwaarde voor het pakket van ING is wel dat de klant weinig contant geld opneemt. ING-klanten betalen in ruil voor de korting namelijk per geldopname 0,80 euro. Tot 5 opnames per jaar is dat volgens het onderzoek lucratief.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.