Banken zien kansen in Open Finance

1

Het combineren van financiële data kan een beter inzicht opleveren in de financiële situatie van klanten. Om die klanten meer controle te geven over hun data moet er een nieuw wettelijk kader komen voor de toegang tot en het delen van persoonlijke data die in het beheer zijn van bedrijven en de overheid.

Dit staat in het paper ‘Naar data-gedreven digital finance – Keuzes voor een Open Finance framework’ dat de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) vandaag heeft gepubliceerd. Er moet een juiste balans zijn tussen de verschillende partijen in de data-economie, vindt de NVB. “Hiervoor zou een zogenaamde ‘Data Services Regulation’ moeten worden ingevoerd, zodat data kan worden hergebruikt met goedkeuring van de consument. Hierbij zou Open Data binnen en tussen verschillende sectoren moeten worden gerealiseerd.”

Open Finance

Het concept waarbij consumenten toegang krijgen tot hun financiële data en deze met hun toestemming kunnen delen met derden binnen de financiële dienstverlening – het zogenaamde ‘Open Finance’ – is een afgeleide van het concept Open Data. In de maatschappelijke discussie worden de termen Open Banking en Open Finance soms door elkaar gebruikt. Open Finance omvat meer producten en diensten dan nu in scope is van PSD2. Die gaat over de betaalinitiatie en de betaaltransactiedata. Open Finance gaat verder dan Open Banking, dat alleen gaat over digitale bancaire diensten, zoals sparen, lenen, hypotheken en beleggen.

Aanbevelingen

Open Finance kan volgens de NVB – mits met voldoende waarborgen omgeven en door de consument gewenst – aanzienlijke voordelen opleveren voor het financiële welzijn van de consument. Het combineren van financiële data kan een beter inzicht opleveren in de financiële situatie van klanten. Dat maakt nieuwe financiële diensten mogelijk van uiteenlopende aanbieders, zoals persoonlijker financieel advies en maatwerk in financiële planning. In de nieuwe paper beschrijft de NVB hoe Open Finance hieraan kan bijdragen en wat de concrete voordelen voor klanten zijn. Ook worden er namens de sector enkele aanbevelingen gedaan.

PSD2 is volgens de NVB niet het juiste vertrekpunt voor Open Finance.  De NVB vindt dat het bredere data-delen onder Open Data – en daarmee ook Open Finance – gestoeld zou moeten worden op het beste van PSD2 (gestandaardiseerde real time access) gecombineerd met het beste van de AVG (gegevensbescherming, privacy en horizontaal van scope).

Lees hier alle aanbevelingen die namens de sector worden gedaan en de impact van Open Finance voor de financiële dienstverlening.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.