Banken winnen fors terrein op oversluitmarkt

0

De drie grote banken hebben in het eerste kwartaal van 2016 marktaandeel teruggepakt op met name verzekeraars en pensioenfondsen. De banken winnen fors aandeel op de oversluitmarkt, waar zij een aandeel hebben van ruim 54% en wisten relatief meer starters naar zich toe te trekken.

Nadat grootbanken het afgelopen half jaar terrein verloren, groeit deze groep volgens de IG&H Hypotheekupdate Q1 2016, met name dankzij Florius, ING Bank en Rabobank, in het eerste kwartaal van 2016 van 46% naar 50% marktaandeel. Deze winst gaat ten koste van het aandeel van verzekeraars en pensioenfondsen. Die zien hun marktaandeel het afgelopen kwartaal dalen van ruim 36% naar minder dan 31%

Nationale-Nederlanden is de opvallendste uitzondering binnen de verzekeraars: NN staat net als in het vorige kwartaal in de top-5 stijgers, terwijl Aegon de groei in het vorige kwartaal niet vast weet te houden en nu zelfs de grootste daler in de markt is. Ook Munt hypotheken weet volgens IG&H de stijgende lijn van haar opkomst begin 2015 niet voort te zetten en daalt dit kwartaal.

ABN Amro noteert een stijging met zowel het eigen marktlabel als met Florius, die dit kwartaal de grootste stijger is. ABN Amro maakt hiermee een behoorlijk deel van het in het vorige kwartaal verloren marktaandeel goed.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.