‘Banken willen vakantiegeld niet hebben’

0

Eind mei of eind juni ontvangen veel Nederlanders weer het vakantiegeld op hun rekening. Ook in 2022 doen banken niets om ze te verleiden het geld op de spaarrekening te zetten. Maar op beleggen zetten ze dit jaar ook nauwelijks in, blijkt uit een rondgang van Spaarrente.nl. “Het lijkt erop dat de banken je vakantiegeld dit jaar echt niet willen hebben”, zegt Amanda Bulthuis (foto) van de vergelijkingssite.

De enige bank die mensen aanmoedigt hun vakantiegeld te beleggen, is ING. Hier krijgen ze een bonus als ze vóór 1 augustus minimaal 500 euro inleggen op een Eenvoudig Beleggen rekening.

Buitenlandse spaarbanken

Bulthuis: “Hoewel er geen spaaracties zijn en de spaarrentes enorm laag staan, zet 44% van de mensen het vakantiegeld op een spaarrekening. Wie hier toch nog een beetje rendement op wil halen, kan kijken naar buitenlandse spaarbanken die in Nederland actief zijn. Daar kun je je spaargeld tegen een iets hogere spaarrente neerzetten. Zo krijg je bij een spaarrekening van het Estlandse Bigbank 0,30% rente. En Renault Bank, waar je kunt sparen via het platform Raisin, vergoedt 0,25% rente over je spaargeld.”

Wachten op hogere rente

“Verder zijn de rentes op spaardeposito’s sinds een paar maanden voorzichtig aan het stijgen. Je kunt dus overwegen om je spaargeld een paar jaar vast te zetten op een deposito”, zegt Bulthuis. “Maar de kans is groot dat de rentes de komende tijd verder stijgen. Dus nu je spaargeld voor een aantal jaren vastzetten, is dan niet handig. Je kunt beter nog even wachten tot de rentes hoger zijn.”

Alternatieven voor spaargeld

Bulthuis: “Naast beleggen of sparen met vakantiegeld, kun je het ook investeren in je woning. Bijvoorbeeld om een verbouwing of verduurzaming (deels) mee te betalen. Zeker met de hoge energieprijzen, is het nu een goed moment om je huis te verduurzamen, want dat bespaart je (op termijn) aardig wat geld.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.