Banken willen restschuld meefinancieren

0

Duizenden huizenbezitters van wie het huis ’onder water’ staat, blijven ten onrechte in hun woning zitten terwijl zij wel zouden willen verhuizen. Banken kunnen en willen veel meer restschuld meefinancieren bij een verhuizing, dan veel mensen denken.

Dat zegt directeur Hypotheken Dennis Noordervliet van ING, de tweede grootste hypotheekverstrekker van Nederland. Staatsbank ABN Amro onderschrijft die stelling.

Volgens Noordervliet bestaat er een verkeerd beeld bij veel potentiële verhuizers dat banken niet bereid zijn om de restschuld mee te financieren in de nieuwe hypotheek. Consumenten zien daarom op voorhand al af van het te koop zetten van hun huis en proberen niet eens om de financiering rond te krijgen. ‘’Wij maken ons zorgen over de beeldvorming dat mensen zouden vastzitten in hun woning en niet weg kunnen. Wij denken dat het risico bestaat dat zij hun huis niet te koop zetten uit angst dat de bank de restschuld niet wil meefinancieren. Voor ons geldt dat in ieder geval niet. Voor een aantal zal het inderdaad niet lukken, maar voor een aanzienlijk deel ook wel. En dat zijn er veel meer dan nu gebeurt, blijkt uit onze inschattingen.”

Voor de duidelijkheid maakt de ING-directeur onderscheid tussen mensen die met een restschuld blijven zitten na een gedwongen verkoop en mensen die willen verhuizen en van wie het huis nu ’onder water’ staat. De eerste groep betreft, volgens een eerste inventarisatie die minister Blok (Wonen) vorige maand naar de Tweede Kamer stuurde, 3700 huishoudens met een gemiddelde restschuld van €60.000. Noordervliets betoog gaat over de tweede, iets grotere groep. Volgens inschattingen van ING gaat het in dat geval om 5.000 huishoudens.

 

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.

Reacties zijn gesloten voor dit bericht.