Banken verstrekken 30.000 betaalpauzes

0

Tot nu toe hebben bijna 30.000 consumenten een betaalpauze ontvangen van banken voor de aflossing van hun hypotheek (19.000) of consumptief krediet (11.000). Dat betreft in de meeste gevallen een betaalpauze van één tot en met drie maanden, waarmee in totaal ongeveer 74 miljoen euro is gemoeid.

Dat blijkt uit een nieuw overzicht dat de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) vandaag heeft gepubliceerd. Op 12 mei stond de teller op 28.000 verstrekte betaalpauzes, verstrekt sinds het uitbreken van de coronacrisis in maart. Naast het geven van een betaalpauze, passen banken soms ook het leenproduct aan om hun particuliere klanten financiële ruimte te geven of wordt een betalingsregeling afgesproken. “Belangrijk is dat bij particulieren goed wordt bekeken wat de persoonlijke situatie toelaat; dat is voor elke situatie anders”, aldus de NVB.

Bedrijven

Sinds het uitbreken van de coronacrisis in maart hebben ook bijna 128.000 bedrijven uitstel van betaling gekregen van hun bank, met een totale waarde van drie miljard euro. Daarnaast hebben banken ruim 16.000 nieuwe financieringen verstrekt aan bedrijven, met een totale waarde van 9,8 miljard euro. Bijna 3.600 van deze financieringen zijn verstrekt met een overheidsgarantie, met name via de Borgstellingsregeling Midden- en Kleinbedrijf Corona (BMKB-C). Met de garantieregelingen is inmiddels bijna een miljard euro gemoeid.

Kleine kredieten regeling

Al enige tijd zien de banken dat het aantal aanvragen van financiering afvlakt. Veel bedrijven krijgen lucht door het uitstel van aflossingen, de overheidsregelingen en het uitstel van belastingen. De NVB waarschuwt dat dit later in de crisis weer zou kunnen toenemen. Chris Buijink, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB): “Zo blijkt er tot nu toe minder vraag naar leningen op basis van de GO-C regeling voor grotere bedrijven dan verwacht. Dat neemt niet weg dat bij de huidige ontwikkeling het volume over een maand al een à twee miljard euro zou kunnen bedragen, aangezien het hierbij gaat om relatief grote leningen. Daarnaast verwachten we voor de korte termijn dat de ondersteuning verder zal oplopen, zeker nu een financieringsregeling voor bedrijven met een financieringsbehoefte tot 50.000 euro zeer binnenkort wordt opengesteld: de kleine kredieten corona garantieregeling (KKC). Deze regeling is mede op initiatief van de banken en in samenwerking met het ministerie van Economische Zaken en Klimaat tot stand gekomen. Banken staan klaar de regeling meteen uit te rollen zodra deze van kracht is.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.