Banken verhogen hypotheekrentes

0

Volgens de Hypotheekshop hebben veel banken (ABN Amro, ING, SNS) hun hypotheekrentes de laatste drie weken (licht) verhoogd. De meeste andere geldverstrekkers (verzekeraars, regiepartijen) verlaagden de afgelopen week juist hun hypotheekrentetarieven.

Volgens de Hypotheekshop is de verhoging van de rente door banken opmerkelijk omdat de kapitaalmarkt daar de laatste weken geen aanleiding toe geeft. “Bovendien is het najaarsseizoen pas recent van start gegaan. De vraag rijst of de verhogingen wellicht al te maken hebben met de aanstaande nieuwe Basel-regelgeving die voorschrijft dat banken meer reserves moeten aanhouden voor risico’s op hun hypotheekportefeuilles. De kosten daarvan zullen waarschijnlijk leiden tot fors hogere hypotheekrentes. Hoewel het aandeel betalingsachterstanden in Nederland internationaal ook tijdens de crisis zeer laag was, lijkt hier in de nieuwe regels geen rekening mee te worden gehouden.”

Bloomberg

Afgelopen vrijdag meldde persbureau Bloomberg dat het opkoopprogramma van de ECB, dat eind dit jaar zou aflopen, waarschijnlijk tot en met september 2018 zal worden verlengd. Wel wordt het maandelijkse bedrag verlaagd van 60 naar 30 miljard euro per maand. “Op 26 oktober is de eerstvolgende ECB-vergadering. Dan zullen de beleggers meer duidelijkheid krijgen. Als gevolg van dit nieuws daalde de rente op de kapitaalmarkt vrijdag in de loop van de dag naar de laagste stand van de afgelopen maand”, aldus de Hypotheekshop.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.