‘Banken vergroten marktaandeel hypotheken en regiepartijen leveren in’

0

Nog maar een jaar geleden zag de hypotheekmarkt er heel anders uit: de hypotheekrente bevond zich op een ultra laag niveau en geldverstrekkers konden het enorme aantal hypotheekaanvragen bijna niet bolwerken. Inmiddels is de hypotheekrente ruim drie procentpunt gestegen, is de gemiddelde renteduur gedaald van 20 naar 13 jaar vast en is het aantal hypotheekaanvragen gehalveerd.

Volgens De Hypotheekshop leidt dat ook tot verandering op de markt van de hypotheekverstrekkers. “De afgelopen jaren hebben banken geworsteld met de almaar lagere hypotheekrentes en de rentevoorkeur die steeds langer werd. Van oudsher sluiten korte en middellange hypotheekrentes (tot 10 jaar vast) het beste aan bij de wijze waarop zij gelden aantrekken (veelal spaargeld). Dit in tegenstelling tot verzekeraars en pensioenfondsen die juist langlopende verplichtingen aangaan waarbij rentevaste perioden van 20 en 30 jaar vast goed matchen. De omslag naar kortere rentes past dus goed in het straatje van de banken en juist minder in die van de regiepartijen (zoals Munt, Lot, Vista, Syntrus, Merius, Hypotrust), die gelden beleggen voor (buitenlandse) verzekeraars en pensioenfondsen.”

Hypotheekaanvragen

“In de grafiek op onze site (cijfers De Hypotheekshop, Huis & Hypotheek en Hypokeur) is duidelijk zichtbaar dat het marktaandeel van de grootbanken en hun dochterlabels (Obvion, Florius, Moneyou, BLG, ASN) en vooral dat van de overige banken (de buitenlandse banken Lloyds en Argenta, en NIBC, Triodos en bunq) is toegenomen. Regiepartijen hebben vooralsnog ingeleverd op het aantal hypotheekaanvragen. De meeste van deze aanbieders zijn na de kredietcrisis opgekomen, waardoor hun portefeuille met bestaande klanten kleiner is dan die van concurrenten die al langer actief zijn. Bovendien werken zij met geld van externe beleggers, die met de huidige volatiele renteontwikkelingen mogelijk wat minder scherp in de rentes willen zitten. Het wordt interessant om te volgen op welke wijze regiepartijen de komende tijd zullen gaan inspelen om de veranderde hypotheekmarkt (bijvoorbeeld met het aantrekken van scherpere kortere rentes, het bieden van maatwerk, doelgroepbeleid)”, schrijft De Hypotheekshop.

 

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.