Banken scherpen acceptatiecriteria hypotheken aan

0

In een door DNB gehouden enquête geven de Nederlandse banken aan dat zij de acceptatiecriteria voor woninghypotheken en voor leningen aan ondernemingen in het tweede kwartaal van 2020 hebben verscherpt. De banken verwachten de criteria de komende maanden nog verder aan te scherpen.

De Bank Lending Survey (BLS) is een driemaandelijkse, kwalitatieve enquête waarin zeven in Nederland gevestigde banken worden gevraagd naar hun perceptie over de acceptatiecriteria van hun kredietverlening in het afgelopen kwartaal, en naar hun verwachtingen voor het komende kwartaal. Deze banken vertegenwoordigen samen 89% van de totale Nederlandse bancaire activa.

De criteriaversoepeling naar woninghypotheken die de afgelopen drie jaar steeds werd gemeld, komt in de meest recente peiling abrupt tot een einde. De banken geven aan dat de acceptatiecriteria voor woningfinanciering zijn verscherpt in het tweede kwartaal van 2020. Hiervoor wordt de hogere risicoperceptie van banken als voornaamste verklaring genoemd. Ook voor het volgende kwartaal voorzien de banken een verdere aanscherping van de criteria.

Afnemende vraag

Nederlandse banken geven in de BLS-enquête verder aan dat de vraag naar woninghypotheken in het tweede kwartaal van 2020 is afgevlakt. Dit is een verschil met de toename in de vraag naar hypothecaire leningen die de afgelopen drie jaar steeds werd gemeld.

Ook voor wat betreft de vraag naar consumptief krediet geeft een merendeel van de deelnemende banken aan dat in het tweede kwartaal van 2020 een afname heeft plaatsgevonden. De afname wordt verklaard door de lagere uitgaven aan duurzame consumptiegoederen en de daling van het consumentvertrouwen.

Voor het derde kwartaal verwacht het merendeel van de banken dat de vraag naar woninghypotheken en consumptief krediet verder zal afnemen.

Bedrijfsleningen

De banken hebben in het tweede kwartaal van 2020 ook de criteria voor goedkeuring van nieuwe aanvragen voor alle soorten bedrijfsleningen verscherpt en de meeste banken verwachten eveneens een verdere aanscherping in het derde kwartaal. Deze duidelijke verscherping van criteria wordt in andere eurolanden niet gemeld. De Nederlandse banken geven aan hogere risico’s te zien en een lagere risicotolerantie te hebben, zowel gezien de algemene en bedrijfstak-specifieke economische situatie en vooruitzichten, alsmede de kredietwaardigheid van kredietnemers. Banken in Frankrijk, Spanje en Italië geven juist aan dat acceptatiecriteria voor bedrijfskredieten zijn versoepeld in het tweede kwartaal van 2020.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.