Banken scherpen acceptatiecriteria aan

0

Voor het derde kwartaal op rij rapporteert een toenemend aantal banken een daling in de vraag naar hypotheekleningen. Vooruitkijkend geven de banken aan in het tweede kwartaal van 2023 geen aanzienlijke veranderingen in de vraag naar hypotheekleningen te verwachten.

Dat blijkt uit de meest recent (peildatum 1 april 2023) gepubliceerde editie van de Bank Lending Survey (BLS) van de Europese Centrale Bank. Dat is een kwartaalenquête waarvoor aan een aantal in Nederland gevestigde banken (ruim 80% van totale Nederlandse bancaire activa) wordt gevraagd naar hun perceptie over kredietontwikkelingen. Hierbij komen ook ontwikkelingen in de hypotheekmarkt aan bod.

Het is voor het eerst sinds 2013 dat huizenmarktontwikkelingen voor meerdere BLS-surveyrondes op rij een neerwaartse invloed lijken te hebben op de vraag naar woninghypotheken. “Mogelijk stellen potentiële huizenkopers hun aankoop uit in afwachting van een verdere daling van de prijzen en een stabilisatie van de hypotheekrente”, aldus DNB in een toelichting op de resultaten.

Acceptatiecriteria aangescherpt

Bij de verstrekking van hypotheken spelen ook de acceptatiecriteria van banken een rol. Uit de BLS-resultaten blijkt dat iets meer banken dan in het voorgaande kwartaal nu aangeven de acceptatiecriteria te hebben aangescherpt. Belangrijkste redenen die hiervoor worden gegeven zijn de algemene economische vooruitzichten en de kredietwaardigheid van huishoudens die een hypotheek aanvragen.

DNB: “Minder vaak genoemd worden in het eerste kwartaal van 2023 juist de vooruitzichten op de huizenmarkt. Vooruitkijkend naar het tweede kwartaal van dit jaar geven banken aan niet te verwachten dat de acceptatiecriteria aanzienlijk worden aangescherpt of versoepeld.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.