Banken minder streng bij hypotheekacceptatie

0

In het vierde kwartaal van 2018 hebben de Nederlandse banken hun acceptatiecriteria en kredietvoorwaarden voor hypotheken verder versoepeld. De toegenomen concurrentiedruk en een afgenomen risicoperceptie worden hiervoor door de banken als belangrijkste redenen gegeven.

Dit blijkt uit de resultaten van de driemaandelijkse Bank Lending Survey (BLS). De in Nederland gevestigde banken geven hierin onder meer hun oordeel over de ontwikkeling van de vraag naar hun hypothecaire kredietverlening, alsmede over die van de acceptatiecriteria en voorwaarden voor de verstrekking ervan.

Sinds begin 2017 rapporteren de Nederlandse banken in de BLS ieder kwartaal een versoepeling van de acceptatiecriteria. In het derde kwartaal van 2017 en de eerste twee kwartalen van 2018 gaf zelfs per saldo de helft van de banken dit aan. De versoepeling van de kredietvoorwaarden zette al eerder in, met name voor wat betreft de marge op de leningen met een gemiddeld risicoprofiel. In het afgelopen kwartaal gaf 32% van de banken aan de marge daarop te hebben verlaagd.

Geen last van alternatieve financiering

Opvallendste uitkomst van de meest recente Bank Lending Survey is wel dat de banken aangeven dat alternatieve financieringsbronnen de laatste jaren geen effect hadden op de vraag naar bancaire hypotheekverstrekking. Datzelfde geldt volgens hen voor de woningfinanciering door middel van spaargeld.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.