Banken melden minder vaak identiteitsfraude

0

In 2016 vonden in ons land in totaal circa 2,5 miljoen cybercrimedelicten plaats. Het gaat om identiteitsfraude, koop- en verkoopfraude, hacken en cyberpesten. Vooral jongeren en hoger opgeleiden worden hiermee geconfronteerd, blijkt uit de Veiligheidsmonitor van het CBS.

Ruim een kwart (27%) van deze delicten werd bij de politie of bij andere instanties gemeld. Dat is minder dan in 2012, toen nog 31% werd gemeld. Deze daling is volgens het CBS geheel toe te schrijven aan de afname van het percentage meldingen bij andere instanties. Vooral het melden van identiteitsfraude bij banken of andere financiële instellingen is teruggelopen. Bij consumentenorganisaties werd koop- en verkoopfraude minder vaak gemeld.

Van slechts 8% van alle cybercrimedelicten werd in 2016 na een melding ook daadwerkelijk aangifte bij de politie gedaan. Het aandeel aangiften via internet is wel iets toegenomen.

Jongeren en hoger opgeleiden

Van cyberpesten zijn 15- tot 25-jarigen duidelijk het vaakst slachtoffer, van identiteitsfraude het minst. Koop- en verkoopfraude en hacken treft 15- tot 25-jarigen en 25- tot 45-jarigen ongeveer even vaak. De groep 65-plussers zijn hier het minst vaak slachtoffer van, net zoals van cyberpesten.

Hoger opgeleiden, die relatief het meest actief zijn op internet, zijn met 13% vaker slachtoffer dan lager opgeleiden (8%). Zowel van identiteitsfraude en koop- en verkoopfraude als van hacken zijn personen met een hogere opleiding vaker slachtoffer. Alleen bij cyberpesten bestaat geen verschil met lager opgeleiden.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.