Banken introduceren checklist verklaring van erfrecht

0

De Nederlandse Vereniging van Banken heeft een checklist online gezet waar nabestaanden kunnen nagaan of ze een verklaring van erfrecht nodig hebben als ze willen beschikken over de bankrekening van een overleden naaste.

Een verklaring van erfrecht is nodig zodat de bank kan vaststellen wie recht heeft op de tegoeden van de overledene. Deze notariële akte is kost geld en daarom zijn er ook situaties waarin de bank wil uitbetalen zonder zo’n document van de notaris. Voor langstlevende partners geldt bijvoorbeeld al sinds 2011 dat een verklaring mogelijk niet nodig is als er minder dan 100.000 euro op de rekening staat en er verder geen bijzondere omstandigheden zijn. Nieuw is dat banken nu ook afspraken hebben gemaakt voor andere nabestaanden, zoals kinderen. Voor hen geldt dat zij mogelijk geen verklaring nodig hebben als het bedrag op de rekening lager is dan 10.000 euro en er verder geen bijzondere omstandigheden zijn.

Om snel na te gaan of er een verklaring van erfrecht nodig is kunnen nabestaanden nu ook terecht bij de online checklist van de NVB. Veel banken hebben ook een eigen Nabestaandendesk voor vragen van nabestaanden. “Het is dan ook verstandig om ook bij de bank te informeren wat er nodig is om te beschikken over de bankrekening van de overledene”, aldus de NVB.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.