Banken houden hypotheekrente hoog

0

De gemiddelde extra winstmarge die banken berekenen bovenop het normale hypotheekrentetarief is in augustus verder opgelopen tot iets boven de 1%. Een huiseigenaar met een hypotheek van 250.000 euro betaalt daardoor maandelijks ruim 200 euro teveel aan zijn bank. Dat meldt Vereniging Eigen Huis. 

Door het onnodig hoge hypotheekrentetarief wordt het mensen ook moeilijker gemaakt een volgende woning te kopen. Daarnaast lijdt de rijksoverheid schade door de hogere renteaftrek. “Banken spekken hun kassen ten koste van de consument”, aldus Rob Mulder, directeur Vereniging Eigen Huis. 

Bij de introductie van de Eigen Huis Rentebarometer een maand geleden stond de extra winstmarge die banken bovenop de normale winst berekenen, op een gemiddelde van 0.85%. De conclusie was toen al dat de overwinst op het rentetarief voor hypotheken buitensporig hoog is. In augustus is de extra winstmarge verder gestegen waardoor de Eigen Huis Rentebarometer op 1,01% uitkomt. De stijging wordt veroorzaakt door het niet doorberekenen aan klanten van een verlaging van de basisrente en een afname van de financieringskosten waar banken van profiteren.

Vereniging Eigen Huis is vorige maand een actie gestart tegen de enorme overwinsten die banken maken op hypotheken. Rob Mulder: “Inmiddels hebben meer dan 82.000 mensen een petitie ondertekend waarmee bezwaar wordt gemaakt tegen de handelswijze van de banken”. Naar aanleiding van deze actie zijn er Kamervragen gesteld en heeft SP-europarlementariër Dennis de Jong vragen gesteld aan de Europese Commissie. De vereniging gaat de handtekeningen binnenkort aanbieden aan de politiek.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.

Reacties zijn gesloten voor dit bericht.