‘Banken hebben diverse redenen om de spaarrente niet te verhogen’

0

“Banken hebben diverse redenen om de spaarrente niet te verhogen.” Dat zegt Mike de Boer, CFO van Knab, in een expertquote in het kader van ANP Expert Support, naar aanleiding van hun artikel ‘Banken willen niet zeggen waarom ze de spaarrente niet verhogen’.

De Boer: “Klantwens nummer één: verhoog die spaarrente. Nu de ECB de rentes heeft verhoogd, rijst de vraag waarom banken, waaronder Knab, de variabele spaarrente nog op 0% laten staan. Er is geen enkele reden om hier als bank geheimzinnig over te doen. Het is een genuanceerde afweging op basis van het rendement op onze beleggingen, de kosten die we maken en onze concurrentiepositie.”

Rendement op beleggingen

“Banken zijn verplicht om een deel van het beheerde spaargeld veilig te beleggen. Het rendement daarop gebruiken banken bijvoorbeeld om hun dienstverlening te verbeteren, om kapitaalbuffers aan te houden of om winst uit te keren aan aandeelhouders. Knab belegt voornamelijk in consumentenhypotheken. Relatief veilige beleggingen, maar de laatste tijd is het rendement erop erg laag. Kijk maar naar de zeer lage hypotheekrentes van de afgelopen jaren. De meer recente hypotheken kennen wel een hogere rente, maar daarvan worden er voorlopig een stuk minder afgesloten.”

ECB-beleid

“Een eerste lichtpuntje voor de spaarrente is het huidige ECB-beleid. Het beheerde geld dat een bank niet belegt, moet het stallen bij de centrale bank. Door de huidige torenhoge inflatie is de negatieve ECB-rente verleden tijd en stijgt die rente snel door. Daardoor maakt Knab geen verlies meer op het spaargeld dat we bij de centrale bank stallen. Erg prettig, want daardoor konden we de negatieve rentes afschaffen. Een stevige rentestap, maar het valt op dat de variabele spaarrente nu niet verder stijgt en op 0% blijft. Dat komt dus door het lage rendement op onze beleggingen, maar ook door de kosten die we als bank maken.”

Kosten van de bank

“De kosten die we maken voor het runnen van de bank, beïnvloeden ook de rente. Knab maakt kosten om zijn klanten zo prettig en veilig mogelijk hun geldzaken te kunnen laten regelen. We zoeken voortdurend naar mogelijkheden om de kosten van de bank verder te verlagen, waardoor het nettorendement kan toenemen.

Te weinig rendement

“Het is goed mogelijk dat we de rente in de toekomst wél verhogen. Maar op dit moment maken we nog te weinig rendement op spaargeld om dat op een verantwoorde wijze te doen. Bovendien kost het tijd voordat een hoger rendement voor ons zal leiden tot een hogere spaarrente voor de klant. We weten dat onze klanten hierop zitten te wachten, maar het moet wel passen bij een gezonde bedrijfsvoering.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.