Banken boden 33 miljard euro steun sinds corona-uitbraak

0

Sinds het uitbreken van de coronacrisis hebben banken in Nederland, in aanvulling op het steunpakket van de overheid, inmiddels bijna 172.000 ondernemers financieel meer lucht gegeven. Met het uitstel van aflossingen en het verstrekken van leningen of meer kredietruimte aan bedrijven is in totaal inmiddels 33 miljard euro gemoeid.

Dat blijkt uit het laatste overzicht van dit jaar dat de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB). Banken hebben sinds het uitbreken van de coronacrisis ruim 42.000 nieuwe financieringen verstrekt aan bedrijven, met een totale waarde van 29,9 miljard euro. Circa 6500 van deze financieringen zijn verstrekt met een overheidsgarantie. Met de garantieregelingen is ruim 1,8 miljard euro gemoeid. 129.000 bedrijven hebben uitstel van betaling gekregen van hun bank, voor in totaal 3,1 miljard euro.

Betaalpauze

NVB-voorzitter Chris Buijink (foto): “Tot nu toe hebben ruim 37.000 consumenten een betaalpauze ontvangen van banken voor de aflossing van hun hypotheek of consumptief krediet. Dat betreft in de meeste gevallen een betaalpauze van één tot en met drie maanden. Hiermee is in totaal 88 miljoen euro gemoeid. Om bij een betaalpauze voor de hypotheekrenteaftrek in aanmerking te komen, moeten consumenten zich uiterlijk op 1 april 2021 bij hun hypotheekverstrekker gemeld hebben.”

Tijdelijke oplossing

Een betaalpauze op de hypotheek of consumptieve lening is een tijdelijke oplossing waarmee bijvoorbeeld wegvallende inkomsten een aantal maanden kunnen worden opgevangen. Buijink: “Als klanten, bijvoorbeeld door werkloosheid, meer structurele betalingsproblemen voorzien, is het volgens de NVB verstandig om (opnieuw) in gesprek te gaan met de bank. De bank zoekt dan samen met de klant naar een passende en meer langetermijnoplossing. Zo’n oplossing is altijd maatwerk en het belangrijkste uitgangspunt daarbij blijft dat banken hun klanten willen beschermen voor lasten die ze niet kunnen dragen.”

 

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.