‘Bank moet bouwkundige keuring eisen’

0

Het voorbehoud bouwkundige keuring wordt sinds dit jaar altijd opgenomen in de koopovereenkomst. VBO Makelaar merkt echter dat veel kopers hier toch vanaf zien, om zo meer kans op de woning te maken. Banken zouden het daarom als financieringseis moeten opnemen.

De brancheorganisatie wil met dit pleidooi de koper beter beschermen tegen ernstige gebreken aan de woning of hogere herstelkosten dan geraamd. “Als een bouwkundige keuring de norm wordt bij financiering, dan biedt het afzien van keuring geen voordeel meer in het onderhandelingsproces. Alle partijen moeten dan wel kunnen vertrouwen op een kwalitatief hoogstaande keuring”, aldus VBO Makelaar. Daarom pleit VBO tevens voor gecertificeerde bouwkundig inspecteurs die worden geregistreerd in het onlangs opgerichte register NRBI en validatie van de bouwkundige rapporten.

Meer zekerheid

Hans van der Ploeg, directeur VBO Makelaar: “We hebben inmiddels 2,1 miljoen woningen ouder dan 30 jaar en woningen in meerdere geografisch zwakke gebieden die kwetsbaar zijn voor gebreken. En ook bijvoorbeeld het gebruik van materialen als asbest is waardebepalend. Een bouwkundige keuring moet daarom de norm worden bij het koopproces.”

De bouwkundige keuring opnemen in het hypotheekproces biedt ook de verkoper en de financier voordelen, zegt VBO. “De verkoper voldoet ruimschoots aan de meldplicht door de kwaliteit van de woning transparant te maken, aansprakelijkheid voor mogelijke gebreken wordt voorkomen. De bank dekt het financieringsrisico verder af en krijgt meer inzicht in de bouwkundige staat van het onderpand.”

NeVaCon

De bouwkundige keuring is aankomende vrijdag ook onderwerp van gesprek tijdens de paneldiscussie tussen stakeholders op het VBO-congres NeVaCon in Barneveld.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.