Baloise neemt Fidea over

0

De Zwitserse Baloise Group koopt voor 480 miljoen euro de Belgische verzekeraar Fidea van het Chinese Anbang.

Baloise Group versterkt met de overname zijn positie in België op het gebied van niet-levensverzekeringen aanzienlijk. Fidea stond te koop omdat de Chinese eigenaar van Anbang in de problemen was gekomen en zijn bedrijf onder curatele van Peking werd geplaatst. Daarbij werd Anbang verplicht om een aantal buitenlandse belangen af te stoten.

Vooral niet-levenactiviteiten versterkt

Fidea behaalde in 2018 een premievolume van 303,3 miljoen euro, waarvan meer dan twee derde van de premies voortkomen uit de afdeling van niet-levensverzekeringen. Baloise is ongeveer vijf keer groter dan Fidea. Net zoals Baloise concentreert Fidea zich in niet-levensverzekeringen vooral op de groeisegmenten van particuliere klanten en op verzekeringsoplossingen voor kleine en middelgrote ondernemingen. Met de overname stijgt het marktaandeel van Baloise Insurance met 1,7 procentpunt naar 8,5 % voor niet-levensverzekeringen en met 0,7 procentpunt naar 4,2 % voor levensverzekeringen. In 2018 realiseerde Baloise Insurance in België nog een omzet van 1,49 miljard euro en een winst vóór belastingen van 172,3 miljoen euro.
Met de aankoop en de daaruit voortvloeiende synergieën verhogen we op lange termijn de groeikracht en rentabiliteit, en winnen we op de aantrekkelijke Belgische markt aanzienlijk marktaandeel, zegt Gert De Winter, CEO Baloise Group.

Baloise betaalt de hoofdprijs

De Zwitsers versterken door de overname vooral hun Belgisch marktaandeel in schadeverzekeringen, zoals auto en brand. Ook verzekeraar Ageas, de moeder van AG Insurance, en de Antwerpse bank- en verzekeringsgroep Argenta hadden een bod gedaan op Fidea, maar Baloise trekt uiteindelijk aan het langste eind. Dat gaat wel ten koste van een forse prijs die Baloise voor Fidea betaalt. De 480 miljoen euro die de Zwitsers moeten neertellen, is ruim 110 miljoen meer dan wat Anbang vier jaar geleden betaalde voor Fidea. Die overnameprijs werd toen al door kenners beschouwd als zeer hoog. Gezien de marktontwikkelingen mag dit dan de hoofdprijs worden genoemd. De overname moet zijn afgerond in de tweede jaarhelft.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Over de auteur

Avatar