Axa-app analyseert rijgedrag

0

Als het van autoverzekeraar Axa afhangt, wordt ons rijgedrag straks gemonitord via een smartphoneapplicatie. Het bedrijf ontwikkelt een smartphone-applicatie die via de gps-functie het rijgedrag van de klanten in kaart brengt. Het kan niet alleen leiden tot aanbevelingen voor de chauffeur, maar het kan ook veilige chauffeurs onderscheiden van roekeloze. Dat onderscheid kan dan weer leiden tot een ander tarief.

“Dit soort initiatief zal je meer en meer zien”, voorspelt Wouthier Robyns van de beroepsvereniging van verzekeraars. “Het houdt ook gevaren in”, waarschuwt VAB.

Dat verzekeringsmaatschappijen proberen het rijgedrag van klanten in kaart te brengen om risico’s te berekenen, is niet nieuw. Dat zegt woordvoerder Robyns. “Met ’telematics’ bestaat al langer de mogelijkheid om het rijgedrag te monitoren. Nu proberen verzekeraars apps te ontwikkelen die ze exclusief voor zichzelf kunnen voorbehouden. In de VS bestaat al een systeem dat ouders verwittigt wanneer hun kind met de familiewagen de snelheidslimieten overschrijdt.”

Wat Axa wil doen is voor België alvast uniek. Axa wil de Smart Driver-applicatie in september lanceren. Het bedrijf borduurt daarmee verder op analyses – via een ‘groene doos’ – die de afgelopen jaren werden uitgevoerd op het rijgedrag van jonge bestuurders. Goede chauffeurs kregen korting.
“Dit kadert in pogingen van verzekeraars om vooral klanten met een laag risico aan zich te binden. Het systeem verlaagt voor een maatschappij de schadelast”, waarschuwt Maarten Matienko van VAB. “Het is belangrijk dat deze systemen alleen op vrijwillige basis worden gebruikt. Als de resultaten worden gebruikt om tarieven te bepalen, neemt het solidariteitsprincipe tussen verzekerden af.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.

Reacties zijn gesloten voor dit bericht.