Award meest innovatieve nieuwe hypotheekproduct

0

Dit zijn de producten en diensten die dit jaar kans maken op een Gouden Lotus Awards 2022 in de categorie ‘Meest innovatieve hypotheekproduct’. Pilot Duurhuur, ASR Verduurzamingshypotheek voor bestaande klant, Groene Hart Hypotheek, Impact Hypotheken en Tulp Compleet Hypotheek.

Advieskantoren kunnen nog tot en met vrijdag 13 mei hun stem uitbrengen en maken daarmee zelf kans op een van de kantoorborrel-pakketten. Elke 25ste stemmer ontvangt bovendien een vacatureplaatsing op InFinance, je hebt het tenslotte al druk genoeg.

Ook dit jaar bestaat de Gouden Lotus verkiezing uit één vragenronde. De vragen zijn opgedeeld in acht categorieën die aan het professionele hypotheekadvies zijn gelieerd:

  • Hypotheekverstrekker & Hypotheekverstrekker <3 jaar
  • Serviceprovider & Serviceprovider <700 kantoren
  • Woonverzekeraar
  • Inkomensverzekeraar
  • ORV-aanbieder
  • Kredietverlener
  • Innovatie (Hypotheekproduct, Verzekeringsproduct, Dienst aan intermediair, Dienst aan consument)

Meest innovatieve hypotheekproduct

Kanshebbers voor een Gouden Lotus Awards 2022 in de categorie ‘Meest innovatieve hypotheekproduct’ zijn:

 

Pilot ‘Duurhuur’ van Aegon, BLG Wonen, Florius, ING, VEH en NHG. (01-2022)

Huurders met hoge huurlasten krijgen middels de pilot ‘Duurhuur’ de mogelijkheid om met verantwoorde maatwerkfinanciering een eigen huis te kopen. Het is een gezamenlijk initiatief van Aegon, BLG Wonen, Florius, ING, Vereniging Eigen Huis en NHG. Deze marktpartijen vinden dat huurders die voor een lange periode maandelijks een hoge huur betalen, bewezen hebben bepaalde woonlasten te kunnen dragen.

Met deze pilot willen ze onderzoeken of maatwerk voor deze groep huurders een oplossing kan zijn. Voor deelname aan de pilot moeten duurhuurders voldoen aan gestelde kaders. Iedere aanvraag wordt hierop beoordeeld. De gezamenlijke pilot loopt maximaal twee jaar of tot duizend hypotheekverstrekkingen. Het bouwt voort op de bevindingen uit onder andere de eerdere pilot voor duurhuurders van BLG Wonen en onderzoeken van andere geldverstrekkers.

 

ASR: Verduurzamingshypotheek bestaande klant in MijnHypotheek (04-2022)

Huiseigenaren met een lopende hypotheek bij ASR kunnen in MijnHypotheek digitaal en tegen zeer geringe distributiekosten ook een Verduurzamingshypotheek aanvragen. Het energiebesparingsbudget – dat als extra leningdeel wordt toegevoegd aan de bestaande hypotheek – is minimaal 5.000 en maximaal 9.000 euro groot. MijnHypotheek is het online portaal voor hypotheekklanten van ASR.

De aanvraag dient vergezeld te gaan van inkomensgegevens en een waardebepaling. Een desktoptaxatie wordt door ASR geaccepteerd, waardoor ook deze kosten minimaal zijn, nl 85 euro. Als een desktoptaxatie niet mogelijk is dan kan ook een taxatierapport worden aangeleverd. De klant regelt alles (ook de desktoptaxatie) zelf in MijnHypotheek. Naast de kosten voor de desktoptaxatie is de klant de wettelijk verplichte distributiekosten van 30 euro aan ASR verschuldigd. Door al deze componenten zijn de aanvraagkosten laag en dat maakt het voor de klant nog aantrekkelijker en toegankelijker om budget te regelen voor verduurzamingsmaatregelen zoals zonnepanelen, isolerend glas of een (hybride) warmtepomp.

Het is wettelijk vastgelegd voor welke energiebesparende maatregelen dit geld mag worden gebruikt. Binnen dat kader is de klant vrij  in de keuze van verduurzamings-maatregelen die hij wil treffen. Een juiste besteding van de middelen moet wel aangetoond kunnen worden met facturen.

DAK: Groene Hart Hypotheken (01-2022)

Met het nieuwe label Groene Hart Hypotheken levert DAK Intermediairscollectief opnieuw een bijdrage aan verdere vergroening van de woningmarkt. Zo ontvangt iedereen die de woning minimaal twee stappen verduurzaamt of energielabel A heeft of verkrijgt na verduurzaming, bij de Groene Hart Hypotheek een extra rentevoordeel. Het nieuwe label geeft adviseurs ook handvatten om verduurzaming te omarmen in het adviestraject én klanten te ontzorgen bij de realisatie. Hierbij is gekozen voor een nauwe samenwerking met De Energiebespaarders. Tulp Group faciliteert het nieuwe label en regelt de volledige acceptatie.

 

CMIS Group: Impact Hypotheken (12-2021)

CMIS Group wil duurzamer wonen in Nederland stimuleren en lanceerde daarom Impact Hypotheken. Dit nieuwe hypotheeklabel beloont de aankoop en het bezit van woningen met minimaal energielabel A en het verduurzamen van woningen met alle overige energielabels. Om inzicht te krijgen in de mogelijkheden en kosten van het verduurzamen van de (aan te kopen) woning is een samenwerking met De Energiebespaarders aangegaan.

Het acceptatieproces verloopt zo digitaal mogelijk, wat tijd en veel papier scheelt. Om het papierloze acceptatieproces te benadrukken is uit naam van de eerste 1.750 klanten een nieuw bos in Nederland aangeplant.

Tulp Hypotheken: Tulp Compleet Hypotheek (nieuwbouw) (01-2022)

Met de Tulp Compleet Hypotheek heeft Tulp hypotheken ook een nieuwbouwpropositie op de plank liggen. Kopers van een nieuwbouwwoning zijn een nieuwe doelgroep voor de geldverstrekker, dat voorheen vooral was gericht op hypotheken voor bestaande woningen.

De nieuwe Tulp Compleet Hypotheek heeft de mogelijkheid om 100% boetevrij af te lossen uit eigen middelen. Tevens is het mogelijk om onder voorwaarden tot 75% aflossingsvrij te financieren. Verder kunnen klanten die zuiver oversluiten, kiezen om op werkelijke lasten te worden getoetst. Tot slot hoeven klanten bij een Tulp hypotheek het renteaanbod niet meer te tekenen en is dit renteaanbod zes maanden geldig.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.