AVG-wetgeving nog niet ingeburgerd

0

Een op de drie werknemers gaat na drie jaar AVG nog steeds onvoorzichtig om met privacygevoelige informatie. Dit blijkt uit onderzoek door Panelwizard onder 1.028 Nederlandse werknemers. Niet alleen het delen van persoonlijke informatie zorgt voor problemen, ook het opslaan ervan gaat geregeld mis.

Het onderzoek is uitgevoerd in opdracht van VPNdiensten.nl. Maar liefst 34% van de aan het onderzoek deelnemende werknemers blijkt weleens privégegevens te delen met derden. Een mogelijke verklaring hiervoor is volgens VPNdiensten het gebrek aan relevante kennis. Zo zeggen vier op de tien ondervraagden dat zij te weinig van de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) afweten.

Opvallend genoeg gaan vooral hoogopgeleiden onveilig om met privacygevoelige informatie. Zo deelt 42% van hen weleens privégegevens met personen of bedrijven voor wie die niet zijn bedoeld. Onder praktisch geschoolden maakt 19% zich hieraan schuldig.

Niet AVG-proof

Mogelijk doordat werkende Nederlanders zelf losjes met de regels omspringen, stelt een kwart van hen dat hun bedrijf op dit moment niet AVG-proof is. Opvallend genoeg zijn respondenten jonger dan dertig jaar (30%) hierin kritischer dan vijftigplussers (20%). Dit lijkt van invloed te zijn op de mate waarin Nederlanders hun werkgever vertrouwen. Zo denkt 14% van alle respondenten dat hun gegevens niet veilig zijn bij de organisatie waarvoor zij werken.

“Ondanks dat de AVG al drie jaar van kracht is, valt er op dit gebied voor veel Nederlandse organisaties dus nog een hoop te leren”, zegt Abel Baas van VPNdiensten.nl. “Voor een juiste naleving van de wetgeving is het belangrijk dat het bedrijfsleven het goede voorbeeld geeft. Als een organisatie geen garantie kan bieden voor de veilige afhandeling van persoonsgegevens en andere privacygevoelige informatie, dan kan zij dat al helemaal niet van haar medewerkers verwachten.”

Opslaan gaat vaak mis

Niet alleen het delen van persoonlijke informatie zorgt voor problemen, ook het opslaan ervan gaat geregeld mis. Uit het onderzoek blijkt namelijk dat 27% van de respondenten gevoelige gegevens niet altijd opslaat in een beveiligde omgeving. Drie op de tien ondervraagden geven daarbij aan dat zij graag meer voorlichting willen op het gebied van privacy. “Dit kost misschien wat, maar je voorkomt er wel flinke boetes mee. Voor de werkgever is het daarnaast belangrijk om duidelijke richtlijnen op te stellen, omdat het niet naleven van de AVG zoals gezegd grote gevolgen kan hebben”, aldus Baas.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.