UWV-brondata beschikbaar in Adviesbox

0

Na een pilot stelt Intersoftware de nieuwe Inkomensbepaling Loondienst nu beschikbaar voor alle Adviesbox-gebruikers. Bij hypotheekaanvragen van ING, Florius, ABN Amro en Rabobank wordt de werkgeversverklaring vervangen door het UWV verzekeringsbericht.

Deze stap is het gevolg van project Handig! Onder regie van HDN heeft de projectgroep Handig! de nieuwe inkomensbepaling op basis van het UWV verzekeringsbericht ontwikkeld, succesvol getest en live gezet. De nieuwe Inkomensbepaling Loondienst. Het is de eerste keer dat een digitale bron een document binnen de gehele hypotheekketen vervangt. Het UWV verzekeringsbericht vervangt de werkgeversverklaring.

Sinds begin april is de loonhistorie op het digitaal verzekeringsbericht van UWV uitgebreid naar 5 jaar. Ook worden extra gegevens over een eventuele leaseauto getoond. Hierdoor is het aantal consumenten dat het digitaal verzekeringsbericht kan gebruiken voor een hypotheekaanvraag volgens de projectgroep sterk toegenomen: van circa 30% naar 60 tot 70% van de aanvragers in loondienst. De consument kan dit verzekeringsbericht zelf downloaden via de Mijn UWV omgeving.

Grote ergernis

Leon van Vliet van Intersoftware hoopt dat binnenkort meerdere aanbieders volgen. “De beschikbaarheid van brondata gaat voor het eerst in de hele keten effect hebben. De werkgeversverklaring is altijd een grote ergernis geweest bij het intermediair. Dit document wordt nu voor consumenten met een inkomen uit loondienst vervangen door de bron. Deze nieuwe methode levert ze veel meer efficiency op.”

Handig! projectgroep

Hypotheekverstrekkers ABN Amro, Florius, ING en Rabobank sloegen in 2016 samen met De Hypotheker, Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen (WEW), UWV, de Vereniging Eigen Huis, Hypotheken Data Netwerk (HDN) en Adviesbox de handen ineen om het aanvraagproces voor een hypotheek te vereenvoudigen. Een eerste stap naar een volledig digitaal aanvraagproces voor hypotheken was het vervangen van de werkgeversverklaring.

In plaats van deze verklaring kan de consument nu gebruikmaken van het zogenoemde verzekeringsbericht: een bestaand digitaal document met bij UWV beschikbare persoonlijke loon- en arbeidsgegevens, voorzien van een waarmerk. Dit waarmerk zorgt ervoor dat de gegevens niet vervalst kunnen worden en hypotheekverstrekkers er zeker van kunnen zijn dat de informatie die door de consument wordt aangeleverd van UWV afkomstig is.

Landelijke uitrol

Vanaf maart 2017 heeft een groep intermediairs Handig! getest. De deelnemende intermediairs konden bij deze banken een hypotheek aanvragen met het digitaal verzekeringsbericht van UWV, in plaats van met een werkgeversverklaring. Tussen 7 april en 31 december 2017 zijn er binnen de pilot ruim 1.200 hypotheekaanvragen gedaan met behulp van het verzekeringsbericht. De resultaten van de pilot waren positief en in 2018 is de stapsgewijze landelijke uitrol gestart.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.