Autoverzekeringen 8 procent duurder in één jaar tijd

0

De premies voor autoverzekeringen zijn fors aan het stijgen. Sinds vorig jaar mei steeg de gemiddelde premie voor een autoverzekering met 8,4%.

Dat blijkt uit onderzoek van Geld.nl. “Hierdoor is iemand nu gemiddeld 82 euro per jaar meer kwijt voor dezelfde autoverzekering dan in mei vorig jaar”, vertelt Amanda Bulthuis, expert geld & verzekeringen bij de financiële vergelijkingssite. “Wij onderzochten voor ruim 60 scenario’s met veelvoorkomende types auto’s hoe de premies zich van maand tot maand ontwikkelden tussen mei 2022 en nu. Hieruit blijkt dat vooral sinds de laatste vier maanden van 2022 de premies voor autoverzekeringen fors zijn gestegen. Deze stijging loopt nu nog steeds door.”

Inflatie en toegenomen schadelast

Een belangrijke reden waarom de premies zo hard stijgen, is volgens Bulthuis de aanhoudend hoge inflatie. “In september en oktober van 2022 bereikte de inflatie in Nederland recordhoogtes van boven de 14% en sindsdien is de inflatie nog steeds hoog. Autoverzekeraars merken dit ook, doordat reparaties van auto’s duurder worden en ze dus meer geld kwijt zijn bij schades. Daarnaast speelt mee dat de schadelast van verzekeraars sinds 2020 weer stijgt. In de coronaperiode werd er minder gereden, waardoor er ook minder schades waren. Maar inmiddels is de verkeersdrukte weer toegenomen en zelfs hoger dan voor de corona-periode. Dat brengt ook weer meer schades met zich mee, wat verzekeraars doorberekenen in hun premies.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.