‘Autoverzekering voor jonge bestuurder vaak onbetaalbaar’

0

Een autoverzekering voor jonge bestuurders is bijna niet meer te betalen, blijkt uit onderzoek van de financiële vergelijkingssite Geld.nl. “Gemiddeld betaalden automobilisten van 18 tot en met 20 jaar in 2022 183,05 euro per maand voor een autoverzekering, wat neerkomt op bijna 2.200 euro per jaar. Voor jonge bestuurders, die doorgaans nog niet zo’n hoog inkomen hebben is een eigen auto verzekeren dus vrijwel onbetaalbaar”, zegt Amanda Bulthuis, expert geld & verzekeringen van Geld.nl.

Geld.nl bekeek in haar halfjaarlijkse Datamonitor autoverzekeringen hoeveel automobilisten van verschillende leeftijden betalen voor hun autoverzekering. Hiervoor is gekeken naar 100.000 willekeurig geselecteerde vergelijkingen op de website in 2022. Gemiddeld betalen automobilisten 74,75 euro per maand oftewel 897 euro per jaar voor hun autoverzekering. Voor de jongere bestuurders, van 18 t/m 20 jaar ligt dit bedrag, met 2.196 euro per jaar, dus 2,5 keer (245%) hoger.

Dorpen en plattelandsgebieden

Jonge bestuurders betalen een hogere premie voor hun autoverzekering, omdat autoverzekeraars een opslag verwerken in de premie voor bestuurders tot en met 24 jaar. Die opslag is het hoogst op je 18e en wordt dan elk jaar minder. Dit doen de autoverzekeraars, omdat jonge automobilisten een relatief grotere kans hebben om betrokken te raken bij een ongeval. De extreem hoge premie voor jonge bestuurders, vindt Bulthuis ‘problematisch’. “Geen autorijden is voor jongeren in een stad, met veel openbaar vervoer mogelijkheden, wellicht minder problematisch. Maar in dorpen en plattelandsgebieden heb je toch echt nog een auto nodig. Kortom, vooral de jongeren in de buitengebieden worden hierdoor geraakt.”

 

 

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.