Autoverzekering blijft zorgenkindje

0

Volgens DNB is de situatie op de markt voor motorrijtuigenverzekeringen nog even zorgwekkend als in het boekjaar 2014.

Hoewel verzekeraars vorig jaar over het algemeen nog positief gestemd waren over de toekomstige resultaten, hebben zij deze verwachtingen volgens de toezichthouder grotendeels niet waargemaakt. DNB baseert zich hierbij op de jaarlijkse uitvraag over motor WA boekjaar 2015.

De ongezonde situatie op de autoverzekeringenmarkt behoeft direct actie vanuit de verzekeraars. De slechte resultaten worden veroorzaakt door de krimp in de nieuwe productie en door verslechteringen op oude schadejaren. Waar het probleem zich eerder voornamelijk voordeed bij motor WA, is de dalende trend volgens DNB nu ook gaande bij motor casco. Slechts ongeveer 5% van deze markt is winstgevend op de motorportefeuille als geheel, concludeert de toezichthouder.

Niet duidelijk

Uit de cijfers van 2015 wordt vanzelfsprekend niet duidelijk in hoeverre de premieverhogingen die vorig jaar zijn doorgevoerd voldoende zijn om de stijging van de schadelast te compenseren. DNB houdt de situatie daarom nauwlettend in de gaten en blijft in gesprek met verzekeraars en andere belanghebbenden. Daarnaast komt de motor WA-portefeuille uitgebreid aan bod in het Product Approval and Review Process (PARP)-onderzoek 2017. Dit onderzoek moet inzicht geven in de vraag in hoeverre instellingen bewust kiezen voor een strategie waarbij zij verzekeringstechnisch verlies nemen en in de mate waarin zij de genomen risico’s beheersen.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.