Autoverzekeraar legt op elke euro 22 cent toe

0

Op elke euro premie legden autoverzekeraars vorig jaar gemiddeld 22 cent toe. Dat blijkt uit het trendrapport Moving forward in Mobility van CED. Volgens dit onderzoek ligt de oorzaak hiervan in de forse toename van het aantal aanrijdingen, het gemiddelde schadebedrag en de groei van het Nederlandse wagenpark.

CED: “Ondanks alle maatregelen van verzekeraars blijft de schadelast stijgen. Die kwam volgens prognoses in 2017 uit op meer dan 2,9 miljard euro, een stijging van 7% ten opzichte van 2016. Het aantal schades per auto bleef gelijk. De voornaamste oorzaak is dus de groei van het wagenpark. Het aantal aanrijdingsschades steeg in 2017 met 10%. Afleiding door smartphonegebruik is een belangrijke factor, maar ook de toegenomen drukte op de weg speelt mee.

Hoge kosten

“Verzekeraars moeten zich instellen op een verdere stijging van de schadelast”, zegt Marcel van Dijk, commercieel directeur van CED. Toch ziet hij wel mogelijkheden voor verzekeraars om het resultaat om te buigen. “Je moet niet vergeten dat verzekeraars nu gemiddeld 33 cent per verdiende euro aan kosten kwijt zijn. Artificial intelligence en big data bieden concrete kansen om het verzekerings- en claimproces veel efficiënter in te richten en grotendeels te automatiseren. Daarnaast zien we dat verzekeraars volop experimenteren met innovaties om bestuurders veiliger te laten rijden.”

Diefstallen

Het aantal autodiefstallen neemt al jaren af, maar de gemiddelde schadelast is volgens CED in vijf jaar tijd verdrievoudigd. Ook voor inbraak- en brandschades geldt dat er minder claims binnenkomen, maar dat de schadelast stijgt. Auto’s zelf én de apparatuur die mensen erin laten liggen, worden steeds duurder.

Bestelauto

Ook verzekeringen van bestelauto’s dreigen volgens CED verliesgevend te worden. “De afgelopen jaren werd hier nog winst op gemaakt. Die is in 2017 echter bijna verdwenen, doordat het aantal schades per voertuig sterk is gestegen. Waarschijnlijk is de bloeiende economie (waardoor bestelauto’s meer kilometers maken) hier een belangrijke factor in.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.