Auto’s zonder bestuurder de weg op

0

Voertuigen kunnen binnen afzienbare tijd in Nederland zonder bestuurder erin de openbare weg op. Het kabinet heeft hiertoe ingestemd met een wetsvoorstel dat experimenten met zelfrijdende voertuigen zonder bestuurder erin mogelijk maakt.

Met het wetsvoorstel ‘Experimenteerwet zelfrijdende auto’ van minister Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu, worden wettelijke barrières weggenomen. Hierdoor krijgen fabrikanten meer mogelijkheden om te testen met zelfrijdend vervoer.

Locaties en voorwaarden

Testen in Nederland is sinds juli 2015 al mogelijk via een ontheffing van de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW), maar dan moet er altijd nog wel iemand in het voertuig zitten die de besturing kan overnemen. De locaties en voorwaarden waaronder straks de tests met voertuigen zonder een bestuurder plaatsvinden, worden vooraf beoordeeld en vastgesteld door de RDW, samen met deskundigen en de politie.

In een vergunning kan bijvoorbeeld als voorwaarde worden opgenomen dat de fabrikant maatregelen treft om andere weggebruikers te waarschuwen dat het gaat om een voertuig met een bestuurder op afstand.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.